OBJAVIO MOL

Mađarski članovi Uprave Ine dali su ostavke!

Hrvatski članovi ne žele podnijeti ostavke vjerojatno zbog velikih otpremnina na koje bi izgubili pravo

Zgrada Ine

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominirao MOL, podnijeli su ostavke 16. rujna 2022., unatoč tome što ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezano uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem kolovoza, priopćio je danas MOL.

- Gospodin Horváth i gospodin Simola bili su članovi Uprave Ine od 1. veljače 2021. godine. Obojica članova Uprave u odlasku bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor, te su unatoč potpunoj neupletenosti u taj slučaj pokazali osobnu zapovjednu odgovornost za cjelokupno Inino poslovanje podnošenjem ostavki na svoje funkcije. Obojica će nastaviti obnašati dužnosti članova Uprave Ine do imenovanja njihovih nasljednika kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja kompanije - stoji u priopćenju.

Neslužbeno doznajemo da su prije pola sata iz Mađarske, sjedišta MOL-a, nazvali ministra gospodarstva Davora Filipovića i obavijestili ga da povlače svoja dva člana Uprave Ine. Upravo tu informaciju dostavljaju Nadzornom odboru Ine.

Zadnjih dana bilo je spekulacija o tome kako MOL ne želi opozvati svoje ostale članove Uprave nakon što je ostavku prošli tjedan podnio predsjednik Uprave Sándor Fasimon, ali to se pokazalo netočnim. Razgovore s predstavnicima MOL-a vodio je ministar gospodarstva Davor Filipović koji im je još prošli tjedan, nakon Fasimonove ostavke, iznio stavove Vlade o tome će se inzistirati na smjeni cijele uprave.

Što se tiče hrvatskih članova Uprave Ine, Vlada je već donijela odluku o njihovu razriješenju, a koju bi trebao potvrditi Nadzorni odbor na svojoj sjednici koja je zakazana za srijedu, 21. rujna. Hrvatski članovi ne žele podnijeti ostavke vjerojatno zbog velikih otpremnina na koje bi tim potezom izgubili pravo.

Podsjetimo, predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon prošlog je tjedna, 7. rujna, ponudio ostavku.

Sándor Fasimon izjavio je tada da nije povezan s kriminalom Damira Škugora i suradnika u Ini, ali da kao čelni čovjek tvrtke kao moralnu obvezu mora ponuditi ostavku. Kaže kako unatoč činjenici da nije imao "nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom", kao odgovoran čelnik tvrtke mora snositi moralnu obvezu za cijelu Inu.

"Samim time, ispravna stvar koju sada mogu učiniti jest ponuditi ostavku”, rekao je Fasimon. Tvrdi da je bio "krajnje šokiran" kada je saznao za postupke Damira Škugora i njegovih suradnika. Škugorovi postupci po njegovim su riječima "vrijedni (su) prijezira i ne predstavljaju identitet Ine". To nije Ina, to nismo mi", kaže Fasimon.

Po njegovim riječima, tijekom proteklih deset godina Ina je prešla "vrlo dug put, od ruba bankrota do do financijske stabilnosti", te je u procesu "realizacije najveće industrijske investicije u povijesti zemlje izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:28