JUTARNJI, EKSKLUZIVNO

Mađarski izvještaj o Podravci: Polančec je mozak operacije!

Polančec je predao upravljanje Inom za 250 milijuna kuna MOL-u. Ljudi koji su odradili posao su Zdravko Šestak i Josip Pavlović

ZAGREB - Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, predao je Inu MOL-u u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita kojim je financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke! Polančec je sam zatražio MOL-ovu pomoć u toj operaciji, a posao su potom odradili Zdravko Šestak, tada predsjednik Podravkine Uprave, i Josip Pavlović, tada član Uprave za financije.

Savjetnik Podravke

Otkrile su to mađarske vlasti u svojoj istrazi, čije je rezultate Jutarnji list ekskluzivno doznao od izvora bliskih mađarskim istražnim organima. Istraga je provedena na zahtjev hrvatskog Državnog odvjetništva koje je od mađarskih kolega tražilo očitovanja od vodstava OTP banke i MOL-a, a nakon izjava iz OTP banke da Podravka 34,2 milijuna eura kredita može vratiti i dionicama Ine.

Svjedoci i dokumenti uz čiju su pomoć Mađari rekonstruirali kada je, kako i zašto MOL preko OTP banke financirao operaciju preuzimanja Podravkinih dionica doveli su istražitelje do Polančeca, koji se proteklih mjeseci izvlačio da o tome nije ništa znao i da nije sudjelovao ni u kakvim pregovorima oko Podravkinih dionica.

“Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, potkraj 2008. godine upitao je Upravu MOL-a je li spremna podijeliti s Podravkom svoja iskustva u obrani od neprijateljskog preuzimanja. MOL je pristao staviti na raspolaganje svoje iskustvo te prihvatio biti savjetnikom Podravke”, piše, uz ostalo, u promemoriji mađarske istrage i time se izravno imenuje Polančec kao začetnik cijeloga posla.

Povezao dva posla

Slijedi ključna rečenica: “Nakon što je hrvatska Vlada prihvatila promjene u korporativnoj upravljačkoj strukturi Ine, počeli su pregovori (o kreditu OTP-a, op. autora) u veljači 2009. godine.”

Poznato je kakve su promjene nastale u Ininoj ‘korporativnoj upravljačkoj strukturi’: mađarska naftna kompanija je dobila većinska upravljačka prava, iako nije kupila većinski paket dionica.

Time Mađari potvrđuju ono što je hrvatska javnost cijelo vrijeme sumnjala: da su pregovori o novom dioničkom ugovoru hrvatske Vlade i MOL-a bili izravno povezani s aferom Podravka i da je Damir Polančec ključna osoba koja je povezala ta dva posla.

MOL-ovi su savjetnici s međunarodnim odvjetnicima proveli due dilligence u Podravki i predložili rješenja za refinanciranje Merrill Lynchova kredita iz srpnja 2007. kojim je Fima Ami, tvrtka kći varaždinske Fime registrirana na Malti, kupila 10,6 posto Podravkinih dionica, tvrdi se u promemoriji istrage. Formalni razlog bila je prijetnja od neprijateljskog preuzimanja Podravke.





Nije bilo sumnji

“Zbog opsega i povjerljivosti posla te vremenskih ograničenja odlučeno je da se u posao uključi i OTP banka. Za obavljeni posao MOL je ispostavio račun za savjetničke usluge dogovorene kroz ugovor o djelu”, priznali su svjedoci u istrazi.

Mađari kažu da nisu imali razloga sumnjati da je dotadašnji postupak “bio nezakonit na bilo koji način”.

Osiguranje za kredit OTP banke su dionice Podravke i 6 milijuna eura koje je koprivnička kompanija položila u banku jer vrijednost 10,6 posto njezinih dionica u to vrijeme nije pokrivala iznos kredita. Mađarska banka tražila je i dodatno osiguranje koje joj je dao MOL položivši 34,2 milijuna eura u OTP banku. Ne bude li kredit vraćen, MOL će postati vlasnikom 10,6 posto Ine.

Dokumenti o transakciji potpisani su 27. ožujka 2009., a 30. ožujka je OTP banka prebacila Merrill Lynchu iznos zajma, a MOL je isti toliki iznos položio u OTP banku kao dodatno osiguranje.

“Mađarske tvrtke nisu prebacivale novac drugim tvrtkama ili privatnim osobama”, piše u promemoriji.

Iznos pet puta veći od dobiti

Jasno je da Fima Ami, tvrtka kći Fime, čiji je osnivač Milan Horvat još u pritvoru, ne može samo tako ‘stvoriti’ 34,2 milijuna eura da bi vratila kredit OTP banci. To znači da će Podravka i Ina dobiti istog utjecajnog vlasnika, mađarsku naftnu kompaniju, ili će pak sama Podravka morati negdje pronaći 34,2 milijuna eura da bi otkupila vlastite dionice. A to je 250 milijuna kuna, gotovo pet puta više nego što je Podravka lani imala neto dobiti iz redovnog poslovanja. Inače, godinu je Podravka završila s gubitkom od 281,2 milijuna kuna, uglavnom zbog rizičnih transakcija, navedeno je u nerevidiranom izvješću za 2009. godinu. Koprivnička je kompanija nedavno platila 102 milijuna kuna Fimina kredita Erste Factoringu jer je bila jamac za taj kredit. Uz to, ove godine joj sjeda na naplatu oko 365 milijuna kuna različitih obveza, uglavnom kredita koje je bivša Uprava razuzdano davala Fimi, SMS-u, Gradecu i drugima.

U Podravki razrađuju plan otplate kredita OTP-u kako bi 10,6 posto svojih dionica vratili u vlastiti portfelj. No, nisu računali na “podmirivanje zajma prije isteka” jer je i sam redovni rok - rujan ove godine, dovoljno blizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:05