ČVENK U BUDIMPEŠTI

Mađarski predsjednik predlaže trilateralu s Josipovićem i Tadićem

 AP

BUDIMPEŠTA - Uskoro bi moglo doći do susreta predsjednika Ive Josipovića sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i to preko mađarskog šefa države Laszla Solyoma.

Hrvatski predsjednik doputovao je jutros u svoj prvi službeni posjet Mađarskoj gdje je njihov predsjednik iznio inicijativu o trilateralnom sastanku Hrvatska – Mađarska – Srbija. Josipović je takvu inicijativu mađarskog kolege odmah prihvatio.

- Drago mi je što sam u Mađarskoj naišao na zajednički pristup kod regionalne politike. Sigurnost i suradnja u regiji jedan su od najvažnijih vanjsko-političkih ciljeva koje želim ostvariti. Zato je inicijativa o trilateralnom sastanku važna i ja ju pozdravljam, istaknuo je Josipović.

Mađarsku predsjednik pozitivan odgovor očekuje i od Borisa Tadića. Solyom je podsjetio kako već postoji tradicija trilateralnog sastanka Mađarska – Srbija - Hrvatska jer su se 2007. u Kopačkom ritu susreli Tadić, Mesić i mađarski predsjednik.

- Prije tri dana sam se u Vojvodini susreo sa Tadićem i mislim da je vrijeme opet pokrenuti inicijativu. Siguran sam da će ju i predsj Tadić pozitivno prihvatiti, rekao je mađarski presjednik.

Josipović i Solyom osim o regionalnoj suradnji razgovarali su i o gospodarskoj suradnji, manjinama kao i o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju. Mađarski čelnik još je jednom dao svoju potporu Hrvatskoj na putu u Europsku Uniju.

- Drago mi je što je mađarski predsjednik potvrdio potporu Mađarske ulasku Hrvatske u Uniju. Vjerujem da ćemo pregovore dovršiti 2010. a ratifikaciju protokola o pristupanju 2012. za što smo dobili potporu Mađarske na čemu sam joj zahvalan, rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik očekuje da će i nova mađarska vlada, budući da su parlamentarni izbori u travnju, nastaviti sjajnu političku međusobnu suradnju i praksu zajedničkih sjednica.

Mađarski predjednik ponovio je svoj stav kako bi hrvatske manjine trebale dobiti mogućnost parlamentarnog zastupnika u mađarskom parlamentu.

Hrvatski predsjednik tijekom jednodnevnog posjeta Mađarskoj susrest će se kasno popodne i sa mađarskim premijerom Gordanom Bajnaijem, a za oproštaj su mu pripremili koncert Simfonijskog orkestra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:19