TREBA DONACIJE

Magdaleni Štimac (21) za nastavak terapije u Zagrebu da samostalno prohoda treba još 70 tisuća kuna

Ako želite, donacijama možete pripomoći uplatama na zaštićeni Magdalenin račun otvoren kod Erste banke
Magdalena Štimac
 Robert Fajt/Cropix

Terapije Magdalene Štimac (21) iz Broda na Kupi prorijedio je, potom i prekinuo prvo prošlogodišnji zagrebački potres, a onda i pandemija koronavirusa. Nakon terapija robotske neurorehabilitacije u Poliklinici Glavić, vidljiv je njezin napredak, sada umjesto samo s hodalicom, prohoda uz pomoć štaka, a za samostalan hod nužan joj je nastavak terapije.

Magdalenina obitelj, otac branitelj i policijski službenik Zdravko te majka Tea, daktilografkinja koja zbog njezine bolesti na pola radnog vremena radi u Hrvatskim šumama, odavno su dali što su mogli, a zahvalni su svima koji su dosad pomagali da njihovo dijete ostvari svoje snove. Dosad je bilo prikupljeno oko 140.000 kuna, što za terapiju, što manji dio za roditeljski smještaj u Zagrebu. Da bi okončali terapiju, roditeljima nedostaje oko 70.000 kuna.

- Nastavak dogovaramo za jesen, a on ovisi o tome hoćemo li uspjeti prikupiti novac. Zahvalni smo svima, poduzećima i običnim malim ljudima koji su nam pomagali dosad, a prisiljeni smo zamoliti isto još jednom - kažu roditelji.

Magdalena je rođena prerano, u 32. tjednu trudnoće. Već u inkubatoru doživjela je moždani udar, s pet mjeseci počeli su i epileptični napadi, dijagnosticirana joj je cerebralna paraliza i epilepsija, a točno tada krenula je i njihova borba da Magdaleni olakšaju svakodnevicu.

S dvije i pol godine bila je na liječenju u Njemačkoj, u Zagrebu su joj operirali kukove, a s tri godine je uz pomoć razboja uspjela prohodati. Unatoč lakšim intelektualnim teškoćama, prema prilagođenom programu uspjela je završiti osnovnu školu, a intenzivnim vježbama prohodala je uz pomoć pomagala, hodalice.

- Magdalena će ostati poslije nas i željeli bismo joj olakšati ostatak života, pomoći joj da samostalno prohoda, a uz pomoć robotske neurorehabilitacije to je moguće. Dobro napreduje, nadamo se da ćemo skupiti novac da se terapija uspješno privede kraju - kažu roditelji.

Ako želite, donacijama možete pripomoći uplatama na zaštićeni Magdalenin račun otvoren kod Erste banke - IBAN HR2424020063103454456; SWIFT/BIC ESBCHR22

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:11