PUTNI TROŠKOVI

Mailovi otkrili: Aleksić je 2014. bio prisiljen otići iz Udruge Franak zbog putnih naloga

U Udruzi Franak tvrde da je Aleksić sam upozorio na nezakonitost isplaćenih troškova
Goran Aleksić
 Damir Krajac/Cropix

Jutarnji list nedavno je objavio vijest o tome da je anonimni prijavitelj uputio DORH-u kaznenu prijavu protiv Gorana Aleksića koji je, nakon što je pukla ljubav s poluraspadnutim Živim zidom na čijoj je listi kao aktivist Udruge Franak izborio mandat na posljednjim izborima, kao predsjednik Snage ispregovarao sa SDP-om četvrto mjesto u I. izbornoj jedinici na ovim izborima.

Kaznena prijava inicirana je radi sumnje da je Aleksić, iako volonter, naplaćivao svoj angažman u Udruzi Franak, i to kroz fiktivne putne naloge pravdajući ih troškovima putovanja na relaciji Zaprešić - Zagreb. I te troškove podnositelj kaznene prijave dovodi u sumnju jer je Aleksić kao zaposlenik Hrvatskih željeznica imao besplatan prijevoz. U prijavi je priloženo priznanje samog Aleksića da se radilo o lažiranim putnim nalozima, njegove izjave "da su troškovi bili stvarni, da zakonska krivnja postoji, ali moralna baš i ne" te pravdanje članovima UF-a da je zbog rada u HŽ-u degradiran i da mu je plaća manja za 400 kuna.

Udruga Franak na svojim je stranicama izdala priopćenje i stala u obranu Gorana Aleksića, ali i neizravno potvrdila da je isplata bila nezakonita: "Povodom tendenciozne objave novinarke Željke Godeč u Jutarnjem listu ističemo kako je Upravni odbor Udruge Franak već ranije naložio storniranje putnog naloga i provođenje računovodstvenih ispravaka ukoliko budu potrebni, a kako bi se otklonila svaka eventualna moguća šteta, a sve nakon što je Goran Aleksić upozorio na učinjenu isplatu nastalih mu troškova i izvršio povrat isplaćenih sredstava na račun Udruge.

Isplata je napravljena prije šest godina, još 2014. godine, te današnji aktivisti i odgovorne osobe UF niti znaju niti mogu komentirati razloge, činjenice i okolnosti u kojima su donesene tadašnje odluke. Iako u nikakvom postupku nikada nije utvrđena bilo kakva nepravilnost te iako Upravni odbor drži da je podmirenje troškova koje je aktivist imao u provođenju aktivnosti Udruge opravdan, ukoliko je on na bilo koji način bio nepravilan, tada Upravni odbor naravno ne podržava način na koji je tadašnje upravno tijelo odlučilo te troškove refundirati i isti će biti računovodstveno drugačije vođeni..."

Usput, UF poručuje javnosti da je Aleksić zaštitnik njihovih interesa i izražava nadu da ga lažiranje putnih naloga u borbi protiv banaka neće koštati saborskog mandata: "Kao naš zastupnik glasno i nedvojbeno zastupao je prava oštećenika u švicarskom franku te ovim putem ističemo našu želju da i u budućem sazivu kao zastupnik nastavi borbu za naša prava, bez obzira koliko se očito bankarski krugovi trudili da ga u tome spriječe."

Budući da u priopćenju negiraju bilo kakvu Aleksićevu odgovornost i tvrde da štete po UF i nije bilo jer je novac vraćen prošli petak, obratili smo se UF s molbom da nam dostavi dokaz te tvrdnje - izvod iz kojeg bi bilo vidljivo da je Aleksić doista taj novac i vratio. Također nas je zanimalo zašto je vratio novac ako su troškovi bili stvarni, kao i pojašnjenje tvrdnje oko vođenja troškova - kako to namjeravaju "računovodstveno drugačije voditi troškove iz 2014. godine sa šest godina zakašnjenja". Nikakav odgovor nismo dobili, kao niti dokaz o povratu novca.

U Udruzi Franak tvrde da je Aleksić sam upozorio na nezakonitost isplaćenih troškova. Prepiska između članova UF-a pokazuje, međutim, drugačije: zbog lažiranja putnih naloga izbila je interna afera u Udruzi koju su nastojali zgurati pod tepih. Tadašnji voditelj UF-a Mladen Majetić je zbog toga prijavljen Etičkom povjerenstvu UF-a i na koncu je dao ostavku. Široj javnosti ostalo je nepoznato da je u strahu od skandala UF tada napustio i Aleksić, da bi se vratio uoči izbora 2015. godine. Jutarnji list u posjedu je korespondencije iz koje je vidljivo da je 6. rujna 2014., pristisnut kritikama o nelegalnim isplatama, Aleksić bio prisiljen na povlačenje. Tako 6. rujna članovima UF-a u 14.53 sati piše prvi e-mail: "Zahvaljujem se Armidi i voditeljici što sam postao glavni čovjek kojeg treba prozivati u javnosti zbog lažiranja putnih naloga... To je prava šteta koja potencijalno kuca na vrata UF-a, prljavi veš u javnosti. A da se barem radi o nečemu strašnom. Zbog kile mesa ode cijelo stado. Dođe mi da sve stjeram u vražju mater, a sebe prije svega i prije svih." Nekoliko sati kasnije, u 19.59 sati, piše i drugi e-mail: "Malo sam razmišljao i donio sam odluku. Ako moje ime izađe u javnost u vezi s nalozima, a zasad ipak još nema imena u javnosti, dat ću ostavku kao koordinator i deaktivirat ću se potpuno iz udruge. To je moja konačna odluka. Razmišljao sam o tome da zbog moralnih razloga učinim to odmah, ali ipak ne želim spriječiti funkcioniranje Koordinacije, na umu su mi dužnici za koje sam toliko toga radio zadnje tri godine, da bih nažalost zbog 4000 kn mogao biti prozvan u medijima. Ta potencijalna opasnost postoji i to ne bi bilo dobro niti za mene niti za UF. Stoga - ja ću se osobno utišati na FB-u i neću se pojavljivati na našim stranicama, a s druge strane, ako ime izađe van, i ja idem van."

Idući dan Aleksić donosi odluku o odlasku u mirovinu:

"Niti sam s kim u svađi, sa svakim čovjekom iz ove i bivše koordinacije mogu na kavu i svakoga mogu pogledati u oči, ne sjećam se da sam nekome nešto loše učinio, osim eventualno jezikove juhe, nekad opravdane, a nekad neopravdane. To je dio mojeg karaktera. Brz sam na okidaču. Odradit ću još zadnju sjednicu Skupštine na kojoj ću sudjelovati u siječnju, neću ni s kime više dogovarati nikakve planove i nakon toga ću se povući u zasluženu UF mirovinu, barem si ja utvaram da će biti zaslužena. Nadam se da u međuvremenu Armida i Zdenko neće javno prozivati."

Aleksića smo molili dokaz da je novac vratio i objašnjenje zašto je to učinio ako su troškovi, kao što je tvrdio, bio stvarni i realni. Ovaj put je odlučio šutjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:05