ŠTO SAD ZNAMO

Mailovi su demantirali ono što su tvrdili Dalić, Ramljak, ali i Plenković

 
Andrej Plenković i Martina Dalić
 HANZA MEDIA

Elektronička prepiska između aktera uključenih u pisanje lex Agrokor, koju je objavio portal Index, razotkrila je niz neistina koje su u javnosti iznijeli najviši državni dužnosnici i povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. Suočen s neistinama, najprije je morao odstupiti povjerenik Ramljak, a zatim i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Jučerašnja runda mailova razotkriva i premijerovu ulogu u pripremi lex Agrokor. Ona ukazuje da je i on bio aktivno uključen u nastanak zakona.

Štoviše, iz objavljenih e-mailova vidljivo je da je početkom travnja prošle godine bio upoznat s činjenicom da će se autori tog zakona poslije, u procesu restrukturiranja Agrokora, naplatiti iz sredstava te korporacije. Donosimo kratak pregled izjava premijera Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i bivšeg povjerenika Ante Ramljaka, čiju su istinitost objavljeni mailovi demantirali.

1. “Niti jedan e-mail nije poslan meni. Ne osjećam se odgovornim”, utvrdio je u utorak, dan nakon ostavke Martine Dalić, premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanje osjeća li se odgovornim za aferu Hotmail.

No, nova runda e-mail prepiske, koju je Index objavio jučer, pokazuje da se premijer s članovima tajne skupine u medijima prozvane Borg tijekom pisanja lex Agrokor više puta sastao u Vladi. E-mailovi otkrivaju da su mu na jednom od tih sastanaka početkom travnja članovi skupine Borg prezentirali hodogram aktivnosti iz kojega je vidljivo da će se autori lex Agrokor naplatiti iz sredstava Agrokora u procesu restrukturiranja te korporacije, što ih kao autore zakona dovodi u izravni sukob interesa.

2. “Lex Agrokor su pisali stručnjaci iz dvaju ministarstava, nikakvi konzultanti”, izjavila je Martina Dalić, odgovarajući na pitanje SDP-ovca Peđe Grbina koji je od nje zatražio očitovanje o tome tko su autori tog zakona.

Iz objavljenih e-mailova Martine Dalić i neformalne skupine autora lex Agrokor vidljivo je, međutim, da je 23. veljače prošle godine formirana neformalna skupina u kojoj su bili Ante Ramljak (poslije povjerenik za Agrokor) i Tomislav Matić iz male konzultantske tvrtke Texo Management, odvjetnički ured Borisa Šavorića, Matko Maravić i Tonći Korunić iz Inter Capitala te Branimir Bricelj iz Altere Corporate Finance. Svi su oni nakon Ramljakova dolaska na funkciju povjerenika angažirani kao savjetnici u procesu restrukturiranja Agrokora, uz izdašne honorare.

3. “Nitko od stručnjaka od kojih je zatražen savjet u procesu izrade prijedloga zakona nije bio honoriran”, stoji u tvrdnji Ministarstva gospodarstva koju je lani potpisala Martina Dalić.

E-mail prepiska koju je objavio Index, uključujući i prezentaciju koju su članovi grupe Borg u travnju 2017. prikazali Plenkoviću, pokazuje da su autori zakona unaprijed planirali naplatu iz sredstava Agrokora, što su poslije i učinili. U Ramljakovu mandatu Agrokor je na ime savjetničkih usluga isplatio oko pola milijarde kuna.

4. Na pitanje kakva je njezina veza s odvjetničkim uredom Borisa Šavorića za kojega se i prije objave e-mailova sumnjalo da je bio uključen u pisanje lex Agrokor, Martina Dalić je pred saborskim Odborom za gospodarstvo 15. veljače ove godine rezolutno odgovorila: Nikakva.

Objavljena prepiska pokazuje da je tadašnja ministrica u pripremi zakona intenzivno komunicirala sa Šavorićem. Nakon usvajanja lex Agrokor u Vladi, u internoj prepisci Dalić je slavodobitno napisala: “Šavorićev zakon, mašala”.

5. “Odgovor na vaše pitanje o tome tko je glavni autor zakona je jednostavan i rekla sam ga više puta. Ja sam autor zakona”, odgovorila je Martina Dalić prije tri mjeseca pred saborskim Odborom za gospodarstvo.

Iz objavljene elektroničke prepiske vidljivo je, međutim, da su stvarni autori zakona članovi neformalne skupine koju su činili privatni poduzetnici i odvjetnici.

6. “Nisam imao sekunde vremena upoznati se sa situacijom, a morao sam osigurati novac za daljnji rad. Pozvao sam ljude s kojima sam prije radio i kojima vjerujem.” Tako je Ante Ramljak pred saborskim Odborom za gospodarstvo u veljači objašnjavao kako je nakon dolaska u Agrokor u samo nekoliko sati morao okupiti svoj suradnički tim.

Elektronska prepiska otkriva da Ramljak i osobe koje su nakon njegova dolaska u Agrokor dobile unosne savjetničke angažmane, još od veljače prošle godine, dakle dva mjeseca prije njegova dolaska u Agrokor, djeluju kao uigrani tim - najprije kao članovi neformalne grupe za analizu stanja u Agrokoru, zatim kao autori lex Agrokor, da bi nakon Ramljakova imenovanja povjerenikom nastavili raditi zajedno uz unosne honorare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:46