PRIJAVILI IH SUSJEDI

Majka (30) i dijete (6) tri godine na sudu jer su u noći lupali po parketu u stanu u Karlovcu, presuda je zanimljiva

Zaključeno je da mjesto počinjenja prekršaja nije javno mjesto, niti se posljedica radnje odrazila na javnom mjestu

Ilustracija

 Aleksei Semykin/Panthermedia/Profimedia/Aleksei Semykin/panthermedia/profimedia

Pune tri godine vodio se pravosudni postupak protiv majke (30) koju je policija bila optužila da je u noći zajedno s malodobnim sinom (6) lupala po parketu stana, piše Danica.hr.

Bizaran slučaj je ovih dana konačno dobio pravosudni epilog te je Visoki prekršajni sud u Zagrebu donio pravomoćnu presudu u tom neobičnom slučaju.

Prema prvostupanjskoj presudi, majka je prijavljena jer je potkraj studenoga 2019. godine oko 2.30 sati ujutro u Karlovcu “narušavala javni red i mir, na način da bi u nekoliko navrate snažno lupala po parketu stana, stvarajući glasnu buku koja bi uznemirivala stanare stambene zgrade”.

“Istom prigodom i njezino dijete (6) u prisutnosti majke u nekoliko navrata lupalo je nogama po parketu stana, stvarajući glasnu buku koja bi uznemiravala stanare, a činio je to kao posljedicu lošeg odgoja jer je majka poticala dijete na činjenje prekršaja”, navodilo se u policijskoj prijavi.

Nije javno mjesto

Prekršajni sud majku je oslobodio optužbe da je time narušavala javni red i mir, ali MUP se nije dao pa je Policijska uprava karlovačka uložila žalbu na presudu. No, Visoki prekršajni sud u Zagrebu ovih je dana žalbu odbacio kao neosnovanu te majku pravomoćno oslobodio ‘grijeha’.

“Kako se majci stavlja na teret da je stvarala buku u svom stanu, odnosno da je glasnu buku stvarao njezin sin u stanu, koja je uznemirila stanare stambene zgrade, očigledno je da mjesto počinjenja prekršaja nije javno mjesto, niti se posljedica radnje odrazila na javnom mjestu.

Privatan stan nema obilježja javnog mjesta. Djelo izvršeno na takvom mjestu može imati obilježja prekršaja, pod uvjetom da se radnja izvršenja, konkretno glasna buka, reflektirala, odnosno čula na javnom mjestu.

No, u činjeničnom opisu nije naznačeno da bi se glasna galama čula na javnom mjestu, niti da se reflektirala na javnom mjestu, pa proizlazi da nedostaju konstitutivni elementi prekršaja te je majka s pravom oslobođena optužbe“, zaključio je Visoki prekršajni sud, piše Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:04