SUROVI ZAKON

MAJKA IZ BARANJE 'Brala sam jagode 10 dana da prehranim obitelj. Zbog toga mi je država ukinula socijalnu pomoć'

Vrgorac, 080514.U tijeku je berba Vrgoracke jagode, zasticene geografskim porijeklom.Na fotografiji: Beraci u polju.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Basic / CROPIX / CROPIX

BELI MANASTIR - Radila sam desetak dana, a kao 'nagradu' što sam pronašla posao i pokušala prehraniti obitelj, ostala sam bez 'socijale'. Recite mi je li to moguće? U kakvoj mi to državi živimo? Komu da se obratim, od čega da kupim kruh - pita se 39-ogodišnja Snježana Rajković iz baranjskog mjesta Kneževa, čija je tročlana obitelj do nedavno živjela od 960 kuna zajamčene minimalne naknade, a sada je ostala i bez toga, piše Glas Slavonije.

- Budući da s ovim iznosom nismo mogli plaćati režije i, bar djelomice, normalno živjeti, odlučila sam potražiti neki sezonski posao. Polovinom svibnja krenula sam u berbu jagoda u obližnje Topolje. No, nakon što me poslodavac uredno prijavio, ostala sam bez 'socijale'. Berba je bila završena već nakon desetak dana, novac još nisam dobila, a bez ikakvog prihoda ostali smo od 18. lipnja, za iduća tri mjeseca - žali se Snježana te objašnjava kako suprug nigdje ne može dobiti posao, kao ni osamnaestogodišnji sin, koji je nedavno završio srednjoškolsko obrazovanje. Kaže kako je u sezoni berbe jagoda radila i prošle godine, ali joj 'socijala' nije bila ukinuta.

- Sezonski posao sam tražila unatoč herniji u trbušnoj šupljini, zbog koje mi je liječnik zabranio veće napore. Imam i kronični gastritis te velikih problema sa štitnjačnom, ali tko te pita. Svjesna sam da bez rada nema ni normalnog života, međutim, takvo što nisam očekivala - žali se Snježana koja ne može shvatiti zakonske odredbe koje ju dovode do ludila.

Iz Centra za Socijalnu skrb objasini su kako je Snježani Rajković ukinuta zajamčena minimalna naknada nakon što su iz Zavoda za zapošljavanje dobili potvrdu da je zaposlena. U Centru tvrde kako ne znaju koliko će dugo stranka raditi i kakvu će plaću primati, a zapošljavanjem, odnosno ''danom promijenjenih okolnosti'', prestaje pravo na ostvarivanje zajamčene minimalne naknade.

Krajem svibnja na području pod ingerencijom belomanastirskog Centra za socijalnu skrb zajamčenu minimalnu naknadu primalo 3339 osoba od kojih je 2274 radno sposobnih. Kao što u svakom žitu ima kukolja, tako i među radno sposobnom 'socijalom' postoji određenih broj onih koji 'traže posla, a Boga mole da ga ne nađu'. No, vjerojatno je više ljudi koji bi radije zasnovali radni odnos kada bi imali gdje, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:37