OSUĐENI RODITELJI

Majka male Nikoll dobila 13 godina, otac 7: Odmah nakon presude odvedeni su u zatvor

Osuđeni bračni par ima ukupno četvero djece, među kojima su i ona iz prethodnih veza

Privođenje roditelja (arhivska fotografija)

 Nenad Opačak/Cropix

Majka dvogodišnje Nikoll Dedić iz Nove Gradiške koja je od posljedica teških ozljeda preminula 4. travnja 2021. u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u srijedu je na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu nepravomoćno osuđena na 13 godina, dok je otac djevojčice osuđen na sedam godina.

Majci Mireli Dedić na teret se stavlja da je 31. ožujka 2021. grubo odgurnula dijete koje je pri padu zadobilo po život opasne ozljede. Uz to majci i ocu Danijelu Dediću suđeno je zbog emocionalnog zanemarivanja i zlostavljanja djece. Osuđeni bračni par ima ukupno četvero djece, među kojima su i ona iz prethodnih veza.

Nakon tragične smrti dvogodišnjeg djeteta dvoje od troje preostale djece izuzeto je iz zajedničkog domaćinstva. Treće dijete, koje je bilo pod skrbništvom bake, izuzeto je iz obitelji u ožujku ove godine.

Kontrolni upravni nadzor Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, utvrdio je višestruke pogreške i propuste.

Suđenje s kojega je isključena javnost počelo je 11. travnja.

Roditeljima nakon presude određen istražni zatvor

Roditeljima dvogodišnje Nikoll Dedić iz Nove Gradiške, koja je od posljedica teških ozljeda preminula 4. travnja prošle godine, nakon izricanja nepravomoćne presude kojom je majka osuđena na 13, a otac na sedam godina zatvora određen je istražni zatvor.

Sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar kazao je nakon izricanja presude da su optuženici osuđeni za sva kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

"Prvookrivljenici je dosuđena ukupna kazna u trajanju 13 godina, a drugookrivljenom je dosuđena jedinstvena kazna od sedam godina. Osuđenicima je već uručeno rješenje o određenom istražnom zatvoru", izjavio je sudac koji je presudu donio "iza zatvorenih vrata".

Slučaj su nakon izricanja presude komentirali i predstavnici udruge Veronica Vere koji su istaknuli da su zadovoljni brzinom donošenja presude te da su sudac Vidmar i sudsko vijeće učinili što je bilo u njihovoj moći.

"Osobno. Da su dosudili i maksimalnu kaznu i spalili ih na lomači ne bi bilo dovoljno. Ništa neće vratiti Nikol i ublažiti patnje koje je to dijete prolazilo", rekla je Stela Prislan Fujs, koordinatorica za socijalnu politiku udruge Veronica Vere dodajući da je sustav omogućio ubojici i zlostavljaču da dijete živi u mukama pet mjeseci.

Nakon suđenja novinari su upravo na tragu pitanja odgovornosti Centra za socijalnu skrb to pitanje postavili i u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital kratko je rekla kako su izvidi u ovom slučaju u tijeku, te da je istraga tajna tako da njoj više ne može govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2023 15:14