ŠKOLA ZA ŽIVOT

MAJKA PRVAŠIĆA S AUTIZMOM TVRDI DA U ŠKOLI NE GOVORE ISTINU 'Ne, nismo znali da će Filip asistenta 'dijeliti' s još dvoje djece'

 
Uplakani prvašić

Filip Kozmus, dijete s poteškoćama u razvoju iz spektra autizma, koji je jučer ostao sam pred školom i bez asistenta danas je sudjelovao u nastavi, a s njim je bio i pomoćnik, ali i njegova majka Sanja Bešlić Kozmus.

- Danas je to prošlo u redu. Asistent se sigurno trudi, ja ne mogu reći ništa protiv njega, međutim činjenica je da Filipu treba jedan asistent, a ne da ga dijeli s još dvoje djece - rekla nam je dječakova majka.

- Evo, recimo, danas moj Filip nije htio ići na likovni. To je predmet koji sluša s ostalom djecom, međutim nije htio ići jer njemu jako smeta buka. Ostala je s njim učiteljica, ali ostala sam i ja, a asistent je otišao s drugo dvoje djece. Što ćemo kad ja ne budem mogla tamo biti - pita se majka i dodaje kako nije poanta da ona sjedi sa sinom u školi, već da on uz pomoć asistenta i stručnog osoblja stekne povjerenje, ali i poštovanje prema učiteljima i nastavi te odrađuje nastavne zadatke.

Kontaktirali smo i ravnateljicu Osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu profesoricu Slavicu Đurđević koja je istaknula kako škola izražava žaljenje ako je s njihove strane došlo do propusta, međutim drži da je bilo dovoljno što su se roditelji i Filip jučer upoznali s učiteljicom stručnjakinjom edukacijsko-rehabilitacijskog smjera, koja im je dala informacije o daljnjem tijeku ovog nastavnog tjedna.

Praksa škole je takva, rekla je Đurđević, da prvog dana škole kada se ne održava nastava već samo priredba za prvašiće te njihove razvrstavanje po razrednim odjelima i upoznavanje s učiteljima, pomoćnici u nastavi ne dočekuju djecu pred školom niti rade s njima, budući da tog dana nastave nema.

O činjenici da je Filip dobio asistenta, ali kojeg će „dijeliti” s još dvoje djece s Downovim sindromom, kao i o proceduri prvog dana škole, navodi ravnateljica Filipovi su roditelji, kao i ostali roditelji djece koja pohađaju nastavu u posebnim razredima, bili upoznati još sredinom prošlog tjedna.

Međutim, majka to opovrgava.

- Nisam znala. Ja sam bila prošli tjedan u školi da se dogovorimo oko svega, da se upoznam s učiteljicom koju će Filip imati i asistentom i da ih upozorim na poteškoće koje moj Filip ima kako bi izbjegli ono što se na kraju jučer i dogodilo. Ali kad sam došla rekli su mi da ne mogu reći tko će biti njegova učiteljica, rekli su da ćemo to saznati u ponedjeljak, a da možemo doći nešto kasnije ako zbog buke želimo izbjeći priredbu - prepričava Sanja Bešlić Kozmus.

- Na moje pitanje je li dobio asistenta rekli su da je. Činjenicu da je troje djece dobilo jednog asistenta su prešutjeli. Pa da sam ja to znala prošli tjedan, ja bih već tada išla i u Grad tražiti objašnjenja i tražiti da se to riješi, pa ne bismo čekali do jučer - dodaje.

Obitelj Kozmus još se nada da će Filip dobiti asistenta koji mu je potreban, ali kako nam govore, još se ništa ne zna, sve je za sada na čekanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:01