SKLADBA MURTIĆ 100

Mak Murtić organizira koncerte u čast izložbe svoga djeda: Rundek i Urban s ansamblom Živa voda u Laubi

Suradnja između Maka Murtića, glazbenika iz ansambla Živa voda, Rundeka i Urbana zamišljena je kao oda kasnim radovima Ede Murtića
Mak Murtić

Velika izložba povodom 100. godišnjice rođenja Ede Murtića za javnost je otvorena 25. svibnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićevom paviljonu), a izložba Nova apstrakcija Ede Murtića u Laubi bit će postavljena od utorka, 1. lipnja, do 10. lipnja 2021. godine.

Predstavljanje suvremene umjetnosti savršeno ide s predstavljanjem suvremene glazbe čiji je najpoznatiji predstavnik upravo unuk Ede Murtića – kompozitor Mak Murtić, koji će se u utorak predstaviti uz event pod nazivom Mak Murtić: skladba Murtić 100 (I. dio) za ansambl Živa voda i gosta Darka Rundeka s početkom u 20 sati, a večer će se nastaviti uz udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića. Događanja u Laubi zatvaraju se drugim dijelom skladbe Murtić 100 uz nastup Maka Murtića, ansambl Živa voda i gosta Damira Urbana 10. lipnja u 20 sati te udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića u nastavku.

Suradnja između Maka Murtića, glazbenika iz ansambla Živa voda, Darka Rundeka i Damira Urbana zamišljena je kao oda kasnim radovima Ede Murtića. Njihove skladbe, nastupi i performativna interpretacija vezane su uz kasni apstraktni ekspresionizam te slobodu izraza unutar određenih okvira, što rezultira osjećajem fluidnosti, neopterećenosti i imerzije kod publike. Nastupi su zamišljeni tako da se glazbenici nađu kod publike u ameboidnom obliku, prateći način na koji slike iznad njih lebde poput velikih mobila, a da završava mantrom, vraćanjem prema originalnom osjećaju postojanja, mičući apstrakciju tonova i ostajući na realnosti ritma putem udaraljkaških instrumenata. Rundek i Urban su naši renominirani glazbenici koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje suvremene glazbe i posjetitelje Laube.

Mak Murtić (1988., Zagreb) je studirao kompoziciju u Londonu i osim svog poznatog brojnog jazz orkestra Mimika, surađuje s brojnim glazbenicima i u manjim sastavima. Tijekom svoje glazbene karijere veliku pozornost pridaje sustavnom promicanju i edukaciji o suvremenom jazz-u, klasičnoj skladbi, hrvatskoj glazbi i stvaralaštvu (od tradicijske do suvremene glazbe), uključujući vrlo specifične elemente poput ritmova, intonacijskih sustava i stilova pjevanja. Obrazovao se na Middlesex university-u u Londonu pod mentorima Rolandom Perrinom, Daveom O'Higginsom, te Markom Armstrongom. Murtić je tako imao prilike nastupati na svim većim festivalima u Engleskoj i Hrvatskoj kao što su Latitude festival, London Jazz Festival tri puta, London Olympics, London Paralympics te kao pobjednik nove glazbe na jazz festivalu Love Supreme. Veliki Murtićev interes spajanje je glazbenika i glazbenica iz različitih sredina i glazbeno-stilskih opredjeljenja u suvremeni dijalog koji je, osim što je u projektima poput Mimike donio veliko bogatstvo zvuka, doveo i do neovisnih suradnji samih glazbenika te stvorio platformu za daljnje suradnje i nove projekte. Ideja ovakvih projekata je također promocija suvremene Hrvatske kulture i stvaralaštva lokalno i internacionalno.

Kombinacija glazbe i umjetnosti čeka nas u Laubi već od sutra, 1. lipnja 2021. s početkom u 20 sati u sklopu projekta Murtić 100 – Nova apstrakcija. Dinamičan miks s gostima, glazbena rapsodija i slikarstvo te apstrakcija tonova obećavaju vrhunski provod i vraćanje važnosti umjetnosti u svakodnevnom životu mladih. Više informacija i odgovore na svoje upite možete dobiti na kontakt mail adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Ulaz je otvoren za javnost od 1. do 10. lipnja 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:38