HRVATI I ALKOHOL

Makaranin je apsolutni hrvatski rekorder, napuhao je 7,44 promila. Evo što je točno popio

Prema dostupnim podacima, regionalni rekorder u "lokanju" je Srbin, kojemu je 2017., kad je imao 43 godine, u krvi izmjereno 14,7 promila alkohola

Ilustrativna fotografija

 Tomislav Krišto/CROPIX

S čak 5,24 promila alkohola vozio je u nedjelju 42-godišnji muškarac iz Čakovca, izvijestila je PU međimurska. Kažu kako je vozač čakovečkih registracijskih oznaka zaustavljen u nedjelju u 8.40 u Nedelišću. Nakon što mu je alkotestom izmjereno 5,24 promila, priveden je u policijsku postaju i zadržan do otrježnjenja. Prekršajno je prijavljen zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Inače, jednom Križevčaninu 2006. godine izmjerili su čak 5,66 promila alkohola kad se vraćao pijan s proslave u selu. Njega su tad prebacili u Dom zdravlja u strahu za zdravlje, ali kako nije bio životno ugrožen, prebačen je u zatvor. A to mu nije bilo prvi put da vozi pijan.

No hrvatski rekorder je, kako se već pisalo, Makaranin kojem su 2003. izmjerili 7,44 promila. Nije bio pijan za volanom, već je “lokao” kod kuće. Navodno je tad popio osam boca viskija, objavila je Slobodna Dalmacija.

- Pa taj 42-godišnji muškarac iz Čakovca već je vrlo vjerojatno navikao na toliku količinu alkohola. Da je toliko popio onaj tko nije navikao na alkohol, već bi bio mrtav. Kad u krvi netko ima četiri promila alkohola, tad već nastupa koma. No moram istaknuti da je za stanje u pijanstvu vrlo bitna uhranjenost onoga koji je pijan, odnosno je li prije toga konzumirao neku hranu i kolika je masa njegova tijela. Ovaj 42-godišnjak zasigurno je bio pijan, ali u kojoj mjeri on nije mogao kontrolirati svoje pokrete, to valja vidjeti - govori prof. dr. sc. Nenad Karanović, anesteziolog iz Splita.

Nekim ljudima potrebno je puno manje alkohola da budu “mortus” pijani.

- Netko tko je neuhranjen, odnosno tko ima malu tjelesnu masu, može biti ‘mrtav pijan‘ s 1,5 promila alkohola u krvi, tako da pijanstvo ovisi o mnogim faktorima. Ne vjerujem da je čovjek iz ovoga slučaja pio pivo, jer da je popio piva toliko da mu u krvi bude 5,24 promila alkohola, on bi prije toga pukao - kaže dr. Karanović za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, 5,24 promila alkohola ne znači da je tolika koncentracija alkohola i u krvi.

- Tih 5,24 promila alkohola je koncentracija alkohola u izdahnutom zraku, a ne u krvi. Ako čovjek ima dobrog odvjetnika, a uz pretpostavku da mu nije izvađena krv, kako bi se utvrdila stvarna koncentracija alkohola u krvi, on može takav slučaj na sudu pobiti i dobiti. Naime, ako čovjek ima zubobolju i ‘mučka‘ usta cijeli dan u rakiji kako bi ublažio tu bol zuba, vjerujte, prilikom mjerenja koncentracije alkohola u izdahnutom zraku on će za uređaj i policajce biti pijan, iako cijeloga dana nije popio niti jedno alkoholno piće - govori hrvatski patolog koji je želio ostati anoniman.

Prema dostupnim podacima, regionalni rekorder u "lokanju" je Srbin, kojemu je 2017., kad je imao 43 godine, u krvi izmjereno 14,7 promila alkohola. Odveden je na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, gdje su mu liječnici jedva spasili život.

Poslije je u srbijanskim medijima izjavio da je razlog lokanja bila svađa sa suprugom, koja ga je iživcirala i zbog koje je naiskap popio četiri boce viskija. Spasila ga je činjenica da je bio visok dva metra i da je imao više od 150 kilograma. Da je bio tanji i manji, ne bi ga nitko uspio spasiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:36