SVE ZA HLAD

Makarska: Ostavljaju ručnike na plaži preko noći kako bi osigurali mjesto

Da bi im rezervacija bila sigurna netko iz grupe ili obitelji ostaje spavati među ručnicima na plaži
 Ivo Ravlić/CROPIX

MAKARSKA - Broj turista nikako nije u skladu s iole civiliziranim standardima plaže po gostu. Ništa nije bolja situacija ni u moru, budući su kupališta ograđena plutačama. Za plivanje masi kupača na taj način ostaje malo veći bazen.

Stanje se prikriva dojmom da se sve se radi za dobro turista, da se bolje provedu uz raznoraznu ponudu, da im se pruži veća razonoda i ugodnost. To su razlozi da polovicu mjesta na plaži zauzmu ležaljke, kako ih ne bi nabadao šljunak. Ostavljen im je maleni dio akvatorija da bi im na raspolaganju odmah na plaži bili jet ski, parasailing, motorni čamac, pedaline … Zato im je otet veći prostor kupališta i plaže. Ali turisti opet nisu zadovoljni.

Nema dana da ne izbije svađa za svoje mjesto pod suncem. U skladu s općim metežom ne biraju se sredstva. Na jednoj strani iznajmljivači ležaljki i rekvizita ne dozvoljavaju micanje sredstava s kojima zarađuju. Na drugoj nigdje kraja dosjetljivosti turista. Sve više njih preko noći ostavljaju ručnike i različite prostirke kako bi rezervirali mjesto na plaži.

Najprivlačnija je hladovina ispod borovih grana, što pruža sasvim ugodan cjelodnevni boravak. Da bi im rezervacija bila sigurna netko iz grupe ili obitelji ostaje spavati među ručnicima na plaži.

Neka mjesta postavila su table s izričitom zabranom ostavljanja bilo kakvih prostirki po žalu. Takav je slučaj u Podgori i Tučepi, gdje komunalni redari noću sve tretiraju kao smeće i bacaju.

U Makarskoj, međutim, nije tako, pa je borba za komadić plaže neviđena. Tko se u takvim uvjetima može opustiti i reći da se odmorio na godišnjem odmoru - svaka mu čast. Ipak najviše gubi domaća ponuda u kojoj su sunce, more i plaža najveći adut. Taj promidžbeni paket gotovo je izgubio svaki svoj značaj.

Turističkim djelatnicima pitanje što zapravo gostu kao destinacija imamo za ponuditi, mora postati najvažnije. Na njega se mora dobiti pravi odgovor, što znači konačno kvalitetno rješenje ponude i potražnje, ukoliko i dalje računamo na turizam kao jedinu i glavnu gospodarsku granu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:14