PRAVOMOĆNA PRESUDA

Makedonci koji su na smrt pretukli rukometaša Denisa Tota dobili 52 godine zatvora, sutkinja istaknula jedan detalj

Angelo Georgievski i Klementina Lefkovska nepravomoćno su osuđeni na po 18 godina zatvora, a Andreju Kostovskom izrečeno je 16 godina

Denis Tot

 Denis Tot/Instagram

Apelacijski sud u Skoplju potvrdio je prvostupanjske presude za ubojstvo Denisa Tota (27), mladića iz Đakova kojega je skupina mladih Makedonaca pretukla na smrt u noći sa 6. na 7. travnja 2022. godine. Apelacijski sud u Skoplju prihvatio je presudu Osnovnog suda u Skoplju, koje je optuženima izreklo ukupno 52 godine zatvora. Prvooptuženi Angelo Georgievski (30) i drugooptužena Klementina Lefkovska (21) nepravomoćno su osuđeni na po 18 godina zatvora, dok je trećeoptuženom Andreju Kostovskom (21) izrečeno 16 godina zatvora. U izreci presude sutkinja Osnovnog kaznenog suda u Skoplju Elena Ilievska-Josifović kazala je kako je prvi udarac Denisu zadao prvooptuženi Georgievski, a da je Lefkovska nakon toga bila "izuzetno uporna u udaranju".

- Nisu prijavili da je žrtva ozlijeđena, nisu prijavili incident. Klementina nije pomogla Totu, a Angelo je pobjegao. Oboje su izrazili kajanje zbog onoga što su napravili. Ipak, videosnimke su bile najpouzdaniji dokaz. Nedvojbeno je da su bili svjesni posljedica koje su nastupile. Pad Denisa Tota, koji je bio snažan sportaš, jasno ukazuje na snagu Angelovih udaraca. Udarci su se nastavili, a najupornija je bila Klementina koja se u jednom trenutku vratila namjesto incidenta i opet udarila Hrvata po glavi - rekla je sutkinja. Podsjetimo, napad na Tota, koji je u to vrijeme igrao rukomet za skopskog prvoligaša Butel, dogodio se ispred noćnog kluba Privilege u kojem se Tot susreo s troje Makedonaca te s njima popio piće, a onda su svi zajedno izašli iz kluba. On je htio ući u isti taksi s njima, ali se nakon toga dogodio bezumni napad. Prvo ga je udario Georgievski, a Denis je od siline udarca pao na betonski pločnik. Dok je ležao, nastavili su ga udarati, a uslijed udaraca i nagnječenja mozga te ozljede leđne moždine, koja će se pokazati kobnom, pao je u komatozno stanje te je 8. travnja preminuo u skopskoj bolnici. Na suđenju je svjedočio i Denisov otac Igor, koji je tada rekao da su tog dana njihovi životi stali.

- Dnevno dvaput odlazimo na groblje. Supruga ne radi, a ja radim sa smanjenim intenzitetom. Teško funkcioniramo i ja i supruga i Denisov brat koji igra rukomet u Nizozemskoj. Očekujemo da se dozna istina i kako je sve bilo i ako su okrivljenici krivi, hoće li i kako biti kažnjeni - kazao je tada Igor Tot.

Apelacijski sud ipak je preinačio prvostupanjsku presudu u dijelu odšteta roditeljima i bratu ubijenog Denisa. Prema nepravomoćnoj presudi ocu i majci trebalo je biti isplaćeno po 145 tisuća eura, a bratu Borisu 130.000 eura. Viši sud to je prilično smanjio, pa Denisovim roditeljima pripada odšteta od po 65 tisuća eura, a bratu 48 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 17:31