GENI OD VARDARA DO TRIGLAVA

Makedonski znanstvenik tvrdi: Hrvati imaju DNK sličan kao Srbi i Bošnjaci

Narodi na Balkanu su međusobno slični, baš kao što su slični Azijati ili Afrikanci
 Maja Zlatevska/CROPIX

Hrvati i Srbi genetski su slični narodi, a među njima ne postoji statistički značajnija razlika, pokazala su šestogodišnja istraživanja makedonskih znanstvenika pod vodstvom dr. Zlatka Jakovskog iz Instituta za forenzičku medicinu, kriminalistiku i medicinsku deontologiju u Skoplju.

- Narodi na Balkanu međusobno su slični, baš kao što su međusobno slični Afroamerikanci ili Azijati - rekao nam je u telefonskom razgovoru Zlatko Jakovski. Istraživanja Jakovskog i suradnika pokazala su da Makedonci imaju DNK profil najsličniji Bugarima i Srbima, a Hrvati s bosanskim i srpskim stanovništvom.

Uspješna suradnja

- Ne bih želio da se naše studije zloupotrijebe za dnevnopolitička prepucavanja o porijeklu i povijesti pojedinih naroda na Balkanu. Naime, naša istraživanja nisu usmjerena na to da se utvrdi kolika je bliskost ili različitost među narodima na Balkanu - istaknuo je Jakovski.

- Naš cilj je napraviti statističke populacijske studije koje bi se onda koristile u svrhu forenzičkih analiza, identifikaciju nestalih osoba ili utvrđivanje očinstva - dodao je Jakovski.

Naš sugovornik istaknuo je uspješnu suradnju s kolegama iz srodnih institucija iz Srbije, Bosne, Bugarske, Kosova i Hrvatske.

Statistički podaci

- Mi smo koristili podatke iz istraživanja naših kolega. Te smo podatke softverski analizirali, a zatim dobili statističke rezultate - dodao je Jakovski i istaknuo dobru suradnju s hrvatskim stručnjacima iz zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Posebno je istaknuo suradnju s doc. dr. Milovanom Kubatom s Medicinskog fakulteta u Zagrebu kod koga se usavršavao.

Također, dr. Kubat radio je identifikaciju žrtava zrakoplovne nesreće u kojoj je u veljači 2004. godine poginuo tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski .

- Mi ćemo produžiti ova istraživanja, ali pritom će svatko raditi analizu DNK lokusa na svom terenu, hrvatski stručnjaci za Hrvate, kolege iz Srbije za Srbe, a mi za Makedonce. No, naša će skupina naposljetku napraviti usporedbe kako bismo dobili statističke podatke za svaku populaciju koje ćemo onda koristiti za forenzičke istrage - zaključio je Jakovski.

Talijansko istraživanje

Hrvatska ima profil genetskih markera jednak ostatku Balkana - ustvrdila je prije nekoliko godina dr. Ornella Semino, genetičarka sa Sveučilišta u Paviji. Ona je vodila veliko istraživanje objavljeno u časopisu Science u kojemu je bila analiza Y kromosoma 1007 europskih muškaraca, uključujući 58 Hrvata. (T. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:18