PONOVLJENO SUĐENJE

'MALA MOJA, TI U PLAVOJ BLUZI, SKINI GAĆE PA MI SE...' Bećar proglašen krivim zbog pjevanja pred policajkom

 
Policijska službenica Marija Iličić i Branimir Čolaković koji je pjevao sporni bećarac
 Vlado Kos / CROPIX

Branimir Čolaković iz Šaga povrijedio je policijsku službenicu Mariju Iličić i kao ženu i kao policajku te ga je Dunja Bertok, sutkinja Prekršajnog suda u Valpovu nepravomoćno proglasila krivim da je prije tri i pol godine pjevajući bećarac povrijedio osobno dostojanstvo i ponizio policijsku službenicu. Odredila mu je novčanu kaznu i to 1500 kuna kazne za vrijeđanje po spolu te 500 kn zbog vrijeđanja službene osobe.

Bilo je to ponovljeno suđenje u istom predmetu, a nakon što je Visoki trgovački sud ukinuo prvu nepravomoćnu presudu koju je sutkinja Bertok donijela prije tri godine kada je Čolakovića oslobodila krivnje. Sada je, pak, donijela potpuno drugačiju presudu.

Podsjetimo, Čolaković se na sudu našao temeljem tužbe Policijske postaje Belišće, gdje je Iličić zaposlena, a na teret su mu stavili da je kao član HKUD-a Valpovo 1905. otpjevavši jedan bećarac u lipnju 2015. godine na folklornoj manifestaciji Ljeto valpovačko povrijedio njezino osobno dostojanstvo i ponizio ju. Iličić je toga dana bila u osiguranju povorke, a sporni stihovi prema optužnici glase: „Mala moja, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se naguzi“, a u nastavku: „Što j' u pjesmi to se pjevat smije, lud bi bio 'ko bi zamjerio.“ Inače, Čolaković je priznao da je otpjevao inkriminirani bećarac s tom razlikom da nije pjevao „skini gaće“ nego „priđi bliže“ te da ga nije uputio osobno policajki. Dunja Bertok, sutkinja Prekršajnog suda u Valpovu prije tri godine je oslobodila Čolakovića krivnje jer se „nije moglo utvrditi da se optuženi izravno obratio policijskoj službenici.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 22:06