MJERE

MALA OPĆINA S VELIKIM PLANOVIMA Mjesto s tek nešto više od tisuću stanovnika osmislilo jedan od najizdašnijih paketa pomoći mladim obiteljima u državi

 Goran Šebelić / CROPIX

Mala općina Bale nedaleko Rovinja koja broji oko 1.110 stanovnika odlučila je od početka ove godine da će vrtić za svu njihovu djecu biti besplatan. Isto tako, odlučili su i da će za svako novorođeno dijete davati jednokratnu pomoć od čak 10 tisuća kuna. Dvije su to demografske mjere kojima ova mala općina želi povećati svoj broj stanovnika koji pokazuje uzlaznu putanju u zadnjih deset godina. I tako doskočiti gorućem problemu o kojemu se stalno govori - padu broja rođene djece te iseljavanju.

- S obzirom da se stalno priča o dva ključna problema, a to je pad broja stanovništva i kako zaustaviti mlade u Hrvatskoj, želimo pomoći mladim obiteljima da ostanu u Balama. Omogućili smo im besplatan vrtić koji je dosad bio besplatan samo prvu godinu te smo jednokratnu naknadu za novorođenčad podignuli s pet na deset tisuća kuna, kazao je tamošnji načelnik Edi Pastrovicchio. Istaknuo je da taj trošak u njihovom budžetu iznosi oko pola milijuna kuna, a da im je u pomoć priskočila lokalna tvrtka Mon Perin koja upravlja obližnjim kampom. Njezini udjelničari su žitelji i prijatelji Balama, a među njima je i nekadašnji član uprave Adris Grupe Plinio Cuccurin.

- S tvrtkom Mon Perin sklopili smo ugovor na pet godina gdje će ona sudjelovati u financiranju tog projekta sa 200 tisuća kuna, dodaje načelnik.

Inače, vrtić trenutno pohađa 44 djece, a godišnje se ovdje rodi između 12 i 15 djece. Pastrovicchio dodaje kako taj broj svake godine sve više raste.

Ujedno, kazao je kako to nisu jedine mjere kojima su odlučili zadržati mlade obitelji. Odlučili su im pomoći i u stvaranju svog doma pa su pokrenuli projekt „Parcela za jednu kunu“. Općina Bale je, naime, zainteresiranima za jednu kunu dala parcele u najam za gradnju kuća u naselju Grote, a čije je financiranje i pripremu dokumentacije pomagala zaklada Mon Perin.

Dosad je općina zainteresiranima, a oni nisu morali biti žitelji ovog mjesta, dodijelila 15-ak svojih parcela. Zanimljivo je i da zaklada Mon Perin korisnicima tog zemljišta pomaže pri rješavanju sve potrebne dokumentacije za dobivanje građevinskih dozvola te sufinancira 50 posto kamata u prve tri godine korištenja stambenog kredita. Dosad je u ovaj projekt uloženo pola milijuna kuna.

- Kroz taj projekt omogućili smo mladim obiteljima da za jednu kunu kroz pravo gradnje uzmu u zakup to zemljište i izgrade si stambene kuće. Dosad su izgrađene tri kuće, pet ih je u izgradnji, a neke čekaju izdavanje građevinske dozvole, zaključuje načelnik. Kuće koje su u gradnji trebale bi biti gotove krajem ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:19