AFERA JANAF

Malenica: ‘Ako je Milanović znao podatke o izvidima, pitanje je što je s njima radio‘

Tajni su izvidi za predsjednika Republike, za predsjednika Vlade, za ministra unutarnjih poslova i običnog građana, kaže Malenica
Ivan Malenica
 Ronald Gorsic/CROPIX

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naglasio je u petak da su izvidi tajni temeljem Zakona o kaznenom postupku pa se, s obzirom na tvrdnju predsjednika Republike Zorana Milanovića da je znao takve podatke kad je bio premijer, postavlja pitanje što je radio s tim podacima.

Milanović je u četvrtak ponovio svoj tvrdnju da je premijer Andrej Plenković "1000 posto znao za istragu u aferi Janaf", a Malenica je, komentirajući njegove riječi, poručio da su HDZ i Vlada, koji su prije nekoliko mjeseci dobili puni legitimitet da vode državu, jasno pokazali kako vode državu, kako poštuju rad neovisnih tijela i ne utječu na njihov rad.

Dodao je da, s obzirom na tajnost izvida, temeljem odredbi Zakona o kaznenom postupku, ne razumije zašto predsjednik Republike inzistira na stajalištu da je premijer znao za istragu u "aferi Janaf".

- Tajni su izvidi za predsjednika Republike, za predsjednika Vlade, za ministra unutarnjih poslova i običnog građana, tako da ne razumijem zašto predsjednik Republike potencira to pitanje - rekao je Malenica.

Pritom je upozorio na Milanovićeve riječi da je, kad je bio premijer, on neke stvari znao.

- Tu treba postaviti pitanje - što je on znao, kako je znao i što je radio s tim podacima - kaže ministar pravosuđa i uprave.

Sadašnji predsjednik Vlade i svi akteri nisu znali za postojanje tih izvida zato što su oni, prema zakonu, tajni, ponovio je Malenica i pozvao se na izjave stručnjaka iz kaznenog prava.

- I brojni stručnjaci iz kaznenog prava i postupka potvrdili su da su ti izvidi tajni, da tu sudjeluje jako mali broj ljudi i da informacija o istrazi, koja može ići nekom vertikalom gore ili dolje, može dovesti do kontaminiranja čitavog postupka - naglasio je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:40