SABOR O ZATVORIMA

Malenica: ‘Epidemiološkim mjerama spriječeno širenje koronavirusa u zatvorima‘

Horvatinčić pije kavu u Samoboru, a ispričava se da ne ide u zatvor zbog teških bolesti, rekao je Vilim Matula
Ivan Malenica
 Goran Mehkek/Cropix

Stanje u zatvorskom sustavu je dobro, epidemiološkim mjerama spriječeno je širenje koronavirusa, ustvrdio je u petak ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica tijekom saborske rasprave o prijedlogu zakona o izvršenju kazne zatvora.

„Stanje u zatvorskom sustavu je dobro, do sada je pravodobnim djelovanjem i poštivanjem svih epidemioloških mjera spriječeno širenje epidemije Covida-19 u kaznenim tijelima. Dvije osobe lišene slobode koje su u prethodnom razdoblju bile pozitivne nisu dobile bolest u zatvorskom sustavu niti su je prenijele na osobe lišene slobode”, kazao je ministar.

Razmjerno mali broj incidentnih situacija

Osvrnuo se na nedavni bijeg Branimira Čalete ispred Županijskog suda u Splitu zahvalivši na dobroj suradnji nadležnim službama MUP-a.

„U hrvatskom zatvorskom sustavu razmjerno je mali broj incidentnih situacija, kad uzmemo u obzir da kroz njega godišnje prođe preko 12.000 svih kategorija osoba lišenih slobode”, rekao je Malenica dodavši da zato treba kontinuirano raditi na daljnjoj profesionalizaciji i jačanju kompetencija službenika zatvorskog sustava.

Zastupnici su u raspravi ukazali na loše uvjete u nekim zatvorima, ali i na nejednaki tretman osuđenika, odnosno odgode izvršenja kazne.

Vilim Matula (Klub zeleno-lijevog bloka) upitao je kako će se osigurati da se pravilima ne manipulira. „Horvatinčić pije kavu u Samoboru, a ispričava se da ne ide u zatvor zbog teških bolesti”, rekao je.

I Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) osvrnuo se na „privilegiranu kastu koja zdravstvene tegobe počinje osjećati čim protiv njih pukne pravosudna presuda”.

Spomenuo je i nestale memorijske kartice, te bijegove u Bosnu i Hercegovinu. „Nama ne treba perilica suđa nego perilica pravosuđa”, ustvrdio je i najavio da Domovinski pokret neće podržati taj zakon.

Mišel Jakšić (SDP) kaže da pravosudni sustav nećemo promijeniti samo izmjenama u zatvorskom sustavu, a ne može se reći da funkcionira sve dok imamo slučajeve Mamić ili Horvatinčić.

image
Zagreb, 220720.
10.saziv Hrvatskog sabora.
Zastupnici se okupljaju prije pocetak konstituirajuce sjednice novog 10. saziva Hrvatskog sabora uz posebne epidemijoloske mjere.
Na fotografiji: Vilim Matula.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) hvali pravosudne policajce koji obavljaju složen i težak posao, podražava poboljšanje njihova statusa, ali i apelira na poboljšanje uvjeta posjeta zatvorenicima.

„Napravite primjerene čekaonice u Remetincu da budu u ljudskim uvjetima, čeka se po tri sata u redu na propuhu”, kazao je.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) ističe kako su u zadnjih desetak godina poboljšani uvjeti u zatvorima, ali još uvijek nedostaje pravosudnih policajaca, a neki su zatvori prenapučeni i imaju loše sanitarne uvjete.

Uvođenje novih tehnologija u zatvorski sustav

Predstavljajući prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora, Malenica je rekao da se njime osigurava jednakopravni položaj svih zatvorenika, podiže razina sigurnosti kaznionica i zatvora, poboljšavaju uvjeti izdržavanja kazne, uvode nove mogućnost rasterećenja prekapacitiranih uvjeta te dugoročno smanjuju troškovi.

U smislu poboljšanja uvjeta izvršavanja kazne te ostvarivanja prava zatvorenika omogućava se uvođenje novih tehnologija u zatvorski sustav, primjerice mogućnost da zatvorenici ostvaruju kontakt s vanjskim svijetom putem audio i videokonferencije.
Zakonom se utvrđuje djelovanje zatvorske bolnice u Zagrebu kao kaznionice sa statusom zdravstvene ustanove, što će omogućiti bržu i adekvatniju zdravstvenu zaštitu zatvorenicima, te lakšu komunikaciju zatvorskog sustava i sustava javnog zdravstva, kaže Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:02