U ROKU ŠEST MJESECI

Malenica ima rješenje za sudačke plaće: Više se neće događati da ne postoji interes za ovu službu

Ivan Malenica

 Goran Mehkek/Cropix

- Predsjednik Vrhovnog suda mr. sci. Radovan Dobronić i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica jučer su telefonom razgovarali o rješavanju problema sudačkih plaća i potrebi da sudačke plaće budu odraz njihovog ustavnopravnog položaja kao posebne vlasti u okviru državne vlasti. Povod razgovoru je bilo nezadovoljstvo sudaca, posebno sa prvostupanjske razine prijedlogom nacrta zakona o izmjenama Zakona o plaćama sudaca, na način kako je to pripremilo ministarstvo - kaže se u priopćenju Vrhovnog suda koje potpisuje sudac Željko Pajalić.

Ministar Malenica obećao je Dobroniću da će se u roku od šest mjeseci sustavno riješiti pitanje plaća sudaca, vodeći računa o načelu da se osnovica za izračun plaće veže za objektivni kriterij, kako bi osnovica prestala biti objekt političke volje zakonodavne i izvršne vlasti.

- Zakon će riješiti pitanje mirovina sudaca, te ostalih materijalnih prava. Taj zakon trebao bi na nov način urediti odnose plaća između ranga sudova na kojima rade suci, na način da prilikom izračuna plaća veću težinu dobije sudački staž od ranga suda, kako bi se spriječila želja za napredovanjem koja je prvenstveno motivirana većom plaćom, te istaknuti važnost sudaca na prvom stupnju, koji su prvenstvena veza građana i sudova - nastavlja se u priopćenju i zaključuje da je ministar obećao kako će se riješiti pitanje plaća sudskih službenika na način da se oni izdvoje iz kategorije službenika u posebnu kategoriju sudskih službenika, kako bi se spriječila pojava da sudski službenici ili odlaze sa sudova ili ne postoji interes za ovu službu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:25