IZMJENE ZAKONA

Malenica najavio da će građani moći pratiti trošenje proračunskog novca, neki su sumnjičavi

Građani moraju vidjeti svaki račun koji se plaća iz proračuna i zato je bitna transparentnost, a ne otvorenost – kaže Dario Hrebak
Ivan Malenica
 Bruno Konjević/Cropix

Ministarstvo uprave i pravosuđa navelo je izmjene Zakona o proračunu i Zakona o lokalnoj samoupravi gradovima i općinama u okviru izrade nove antikorupcijske strategije.

Prema planu Ministarstva, nova će komisija započeti s radom ovih dana i do kraja godine izraditi novu strategiju. Između ostalog, najavljuje se uvođenje obaveze javne objave trošenja svih javnih sredstava.

Ministar Malenica je najavio izmjenu nekoliko zakona, a izmjenom ovih namjerava obavezati gradove i općine, sve koji imaju javni proračun i troše novac građana da na internetu objavljuju koliko je novca potrošeno „po uzoru na državni proračun i državnu riznicu“. Rekao je da su promjene zakona već u tijeku.

Dok će se nova strategija pisati do kraja godine, kako bi se, između ostalog uvele promjene u prikazivanju trošenja proračunskog novca, za samu realizaciju tog dijela antikorupcijske strategije potrebno je nekoliko tjedana, maksimalno dva mjeseca.

Vuk Vuković, jedan od osnivača i izvršni direktor tvrtke Oraclum Intelligence Systems, s nekoliko je gradova uspio dogovoriti suradnju baš na tom području transparentnosti i otvorenosti proračuna. To je Vukoviću uz akademsku karijeru dio poslovne djelatnosti kojom se prvenstveno bori protiv korupcije.

Vuković je, inače, znan kao autor istraživanja o raširenosti korupcije, to mu je i predmet doktorata. Njegova tvrtka gradovima i općinama implementira softver zahvaljujući kojemu je na internetu moguće pratiti trošenje proračunskog novca, doslovno svake kune, plaćanje svake kave na račun proračuna.

- Informatički je projekt već riješen, a za instaliranje softvera je potrebno oko tri tjedna, no kako sve ovisi i o pripremi gradova, može se reći da je dva mjeseca maksimalno vrijeme potrebno da se proračun pojavi na internetu – kaže Vuković.

Bjelovar je jedan od gradova koji koriste tu aplikaciju i prikazuju kako i na što se troši proračun.

– Trebalo nam je oko tri mjeseca da sve profunkcionira jer smo htjeli postaviti sustav kojemu nitko neće moći prigovarati – kaže gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak, HSLS.

– Administrativni problemi su najgori, najveća prepreka i zato smo angažirali pravnu službu kako bi sve napravili u skladu sa zakonima i, naravno, odredbama GDPR-a – govori Hrebak o sustavu u kojemu se nalaze svi podaci, od plaća zaposlenika pa do svake javne nabave i kupovine papira za printere.

- Građani moraju vidjeti svaki račun koji se plaća iz proračuna i zato je bitna transparentnost, a ne otvorenost – kaže Hrebak referirajući se na Ivana Malenicu, ministra Uprave i pravosuđa koji najavljuje uvođenje otvorenosti nalik onome u državnoj riznici.

Hrebak tu vidi razliku u pristupu.

– Otvorenost znači prikazivanje ukupnih troškova pa se vide troškovi na primjer, reprezentacije, ali se ne zna koliko je potrošeno na koji ručak, u kojem restoranu, što se jelo i pilo. Transparentnost i to prikazuje – govori Hrebak ističući kako političari rado izbjegavaju transparentnost, iz jasnih razloga.

Mirela Ahmetović, gradonačelnica Omišlja i SDP-ova pretendentica za predsjednicu stranke uvela je transparentnost trošenja proračuna i, kao i Hrebak, kritična je prema zamisli ministra.

- Malenica je izjavio da će prikaz trošenja proračuna uvesti po uzoru na državnu riznicu. Uguglajte državnu riznicu na internetu i vidjet ćete kao to izgleda. To nema veze s transparentnošću jer ako to tako napravite, onda ćete samo vidjeti koliko je potrošeno na npr. intelektualne troškove, a to građanima ništa ne govori. Oni iz toga ne znaju koliko je plaćen neki odvjetnik koji zastupa općinu, neko savjetovanje i što je točno plaćeno. To nije transparentnost kakvu sam ja uvela u Omišalj - kaže Ahmetović kojoj je trebalo mjesec dana da transparentno prikaže trošenje proračuna.

- Nije to velika filozofija ni matematika. Potrebna je samo snažna politička volja da se sve prikaže građanima – kaže Ahmetović.

Hrebak ističe kako je administracija sklona opstruiranju ovakvih promjena, kako su se pozivali na zaštitu podataka, ali su pravnici koje je angažirao uspjeli prikazati da je pravo javnosti da zna kako i na što se troši novac, Ustavom zaštićeno pravo na informiranje jače od prava na zaštitu podataka pri obavljanju javnog posla. U tehničkom smislu, pojednostavljeno, sve što prolazi kroz računovodstveni sustav, prolazi i kroz aplikaciju, a prikazati se mogu svi troškovi i unazad, koliko god postoji računovodstveni zapis, tumači Vuk Vuković.

No, ono što je najbitnije, transparentnost je dosta snažna brana malverzacijama i korupciji.

– Svi koji troše javni novac tri puta promisle prije nego potroše svaku kunu. Time se bitno smanjuje mogućnost za korupciju. Potrebno je imati vlastitu odgovornost, a ljudi je i s ovime steknu, a ne samo svake četiri godine kada se pojave na izborima - kaže Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:57