MINISTROV POTEZ

Malenica nakon Mamićevog bijega u BiH: ‘Predložit ćemo izmjene Zakona o kaznenom postupku‘

Najavio je i sastanak s ministrom pravde BiH vezano za bilateralni sporazum koji omogućava izvršavanje kazne u drugoj državi
Ivan Malenica
 Ronald Gorsic /cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u ponedjeljak izmjene Zakona o kaznenom postupku i sastanak s ministrom pravde Bosne i Hercegovine vezano za bilateralni sporazum koji omogućava izvršavanje kazne u drugoj državi.

Malenica je u četvrtak od predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice u pismu zatražio očitovanje je li postojeći zakonski okvir "dostatan za donošenje odluka o mjerama osiguranja prisutnosti okrivljenika", nakon što je Zoran Mamić zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH.

"Dobio sam odgovore u smislu da će u što kraćem roku predložiti određene izmjene, nama kao predlagaču propisa, da zajedno kroz radnu skupinu u što kraćem roku predložimo izmjene Zakona o kaznenom postupku kako nam se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali", rekao je Malenica novinarima na predstavljanju Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi.

Svakako će, dodao je, u što kraćem roku organizirati sastanak s ministrom pravde Bosne i Hercegovine kako bi se razmotrio i revidirao sporazum o izvršavanju kazne, ako postoje određeni problemi u njegovoj realizaciji.

"Smisao tog sporazuma nije izbjegavanje izvršavanja kazne u drugoj državi, nego da se osobama koje imaju državljanstvo druge države omogući izvršavanje kazne u toj državi", kazao je Malenica.

Malenica je u pismu naveo kako "ovih dana svjedočimo situaciji u kojoj je pravomoćno osuđena osoba, prije upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, napustila teritorij Republike Hrvatske te traži ustupanje izvršenja kazne BiH".

Riječ je o Zoranu Mamiću koji je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i osam mjeseci, u predmetu u kojem je na kaznu zatvora pravomoćno osuđen i njegov brat Zdravko Mamić.

Zdravko Mamić je dan prije izricanja prvostupanjske presude također napustio Hrvatsku te je od tada nedostupan hrvatskim vlastima, podsjeća Malenica.

Istaknuo je kako to nije jedini slučaj da su osuđenici s dvojnim državljanstvom uspjeli izbjeći izvršenje kazne u Hrvatskoj.

Iz toga proizlazi da se radi o sistemskom problemu, a takve situacije opravdano narušavaju povjerenje građana u pravosudni sustav te percepciju pravosuđa u odnosu na njegovu učinkovitost i pravičnost, kaže Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:58