MINISTAR PRAVOSUĐA

Malenica o uhićenju sudaca: ‘Ovo pokazuje da nema nedodirljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela‘

- Sada bismo uveli da sigurnosne provjere idu svakih pet godina, odnosno ako treba i prije tih pet godina, ističe Malenica
Ivan Malenica
 Ranko Suvar/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je održao konferenciju za medije nakon današnjeg uhićenja osječkih sudaca koje je za korupciju optužio Zdravko Mamić.

Uz suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Antu Kvesića, uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

- Jutros su se dogodila uhićenja. Ona su rezultat izvida koje je poduzimao USKOK. Tu se pokazalo da USKOK radi svoj posao, iako je bio kritiziran. Uhićenje sudaca svakako baca lošu sjenu na pravosuđe. Međutim, ovo pokazuje da nema nedodrljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela koji počini, rekao je Malenica, javlja N1.

Najavio je da će se u suradnji sa SOA-om mijenjati zakon o sigurnosnim provjerama.

- Uvode se sigurnosne provjere za suce. Dosad su sigurnosne provjere išle samo prilikom stupanja na dužnost. Sada bismo uveli da sigurnosne provjere idu svakih pet godina, odnosno ako treba i prije tih pet godina, ističe Malenica.

Komentirao je i braću Zdravka i Zorana Mamića koji se nalaze u BiH, gdje žele odslužiti kazne umjesto u Hrvatskoj.

- Mi smo prošli tjedan dostavili dokumentaciju Ministarstvu pravde BiH zahtjev za izručenje Zorana Mamića. Istaknuo bih da prošli utorak je bio sastanak u Sarajevu s ministrom pravde BIH gdje smo raspravljali o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni. Mi ćemo s naše strane pokrenuti proceduru i postupak da se krene u izmjene tog sporazuma, rekao je i dodao da vjeruje da će do bilateralnog sporazuma doći u što kraćem roku.

Osvrnuo se i na kritike SDP-a, odakle su poručili da je Zdravko Mamić onaj koji čisti hrvatsko pravosuđe.

- To je populistički stav SDP-a. SDP je imao priliku mijenjati pravosuđe, a ne sjećam se da su učinili nešto što se pamti kao promjena u pravosuđu. Ova situacija svakako baca negativnu sliku na cijelo pravosuđe. Nama je cilj da sve one koji ne rade odgovorno svoj posao, da ih eliminiramo iz tog sustava, zaključio je ministar Malenica, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:48