OSLABLJENA REFORMA

Malenica obećao 618 manje zamjenika čelnika jedinica lokalne samouprave, Vlada srezala broj na 568

Dogovor o smanjenju broja zamjenika čelnika jedinica lokalne samouprave postignut je s predstavnicima zajednica općina, gradova i županija
Ivan Malenica
 Damjan Tadic/Cropix

Broj zamjenika čelnika jedinica lokalne samouprave neće se smanjiti za 618 već za 568 s obzirom da je vlada u ponedjeljak prihvatila amandmane na izmjene dvaju zakona koji reguliraju to pitanje.

Vlada je na sjednici u ponedjeljak dala suglasnost svom predstavniku za prihvaćanje amandmana drugih predlagača na Konačni prijedlog zakona o lokanoj i područnoj (regionalnoj) upravi i samoupravi te Zakona o lokalnim izborima po kojima će broj zamjenika čelnika biti manji za 568.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je novinarima prije sjednice kako je dogovor o smanjenju broja zamjenika čelnika jedinica lokalne samouprave postignut u kontinuiranom razgovoru s predstavnicima zajednica općina, gradova i županija. Istaknuo je da će broj zamjenika biti manji za 568 te podsjetio kako je prvotni prijedlog bio da se njihov broj smanji za 618.

Objasnio je da se amandmani odnose i na tehnički dio oko imenovanja privremenoga zamjenika u jedinicama lokalne samouprave gdje više neće biti zamjenika, a kojega će pak iz redova članova predstavničkoga tijela na početku svoga mandata imenovati čelnik tijela tako da se omogući da, ako čelnik bude neko dulje vrijeme spriječen obnašati dužnost, jedinica lokalne samouprave može nastaviti neometano raditi.

Racionalizacija broja lokalnih dužnosnika, funkcionalno povezivanje prioritet

Uz napomenu kako su izrečene mnoge kritike da je riječ o kozmetičkim izmjenama, ministar je istaknuo kako racionalizacija zakona vezanih za lokalnu upravu i samoupravu prije svega znači smanjenje broja lokalnih dužnosnika, članova predstavničkih tijela i ograničenje visine naknade u predstavničkim tijelima.

Malenica smatra kako će se tom racionalizacijom uštedjeti otprilike stotinu milijuna do 115 milijuna kuna što je procjena i projekcija jer se, objasnio je, ne možemo znati kakve će odluke jedinice lokalne samouprave svojim internim aktima donijeti o visini naknada. Dodao je kako najveća ušteda i očekuje vezano za rad predstavničkih tijela.

"Ovo je prvi korak u daljnjoj reformi lokalne samouprave i zato jer su sljedeće godine lokalni izbori išli smo u što bržu promjenu dijela tih zakona, ali kontinuirano nastavljamo raditi na funkcionalnom dijelu povezivanja jedinica lokalne samouprave", rekao je ministar.

Istaknuo je kako smatraju izrazito važnim da se na neki način povežu jedinice lokalne samouprave koje, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi, imaju čitav krug poslova koje obavljaju i koje su dužne obavljati kako bi bili dostupniji građanima te poslove obavljali što kvalitetnije i jeftinije.

Ministar smatra da je jako dobra vijest što je prihvaćen dugoročni proračun EU za razdoblje od 2021. do 2027. u kojemu su i 24 milijarde eura koje se odnose na Hrvatsku, a vjeruje da će i jedinice lokalne samouprave novac koji će uštedjeti na racionalizaciji iskoristiti na najbolji mogući način za svoj razvoj.

Na novinarsku napomenu kako oporba smatra da uopće nije riječ o reformi, Malenica je podsjetio kako su i u početku komunicirali da je cilj reforme javne uprave funkcionalno povezivanje jedinica lokalne samouprave što bi trebalo dovesti do toga da usluge budu pristupačnije, jeftinije i dostupnije građanima i vjeruje da je to funkcionalno povezivanje instrument kojim će se to i postići.

"568 zamjenika manje nije mala stvar, isto tako deset posto članova predstavničkih tijela manje, a ni ograničenje visina naknada u predstavničkom tijelu također nisu mala stvar i vjerujem da će te uštede dovesti do toga da će se novac koristiti na puno bolji način", zaključio je ministar Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:23