OBJAVIO DETALJE

Malenica otkrio da su BBB-ovce kojima se prijetilo premjestili u druge zatvore: Reagirao i na optužbe grčkog premijera

Ministar kaže da su u stalnom kontaktu s grčkim vlastima

Ivan Malenica

 Ivana Nobilo/Cropix

Ranije danas u medije je istupio otac jednog BBB-ovca koji je zatvoru u Grčkoj te je rekao kako mu sinu prijete da će ga "silovati i ubiti" te da strahuje da se neće živ vratiti iz Grčke.

U Dnevniku Nove TV ministar pravosuđa Ivan Malenica otkrio je najnovije informacije o zatvorenim navijačima u Grčkoj.

Malenica je rekao kako je dobio informaciju od grčkog ministra vanjskih poslova da je konzularna služba u Grčkoj kontaktirala upravitelje zatvora i riješila ovu situaciju "u vidu premještaja naših državljana koji se nalaze u tom kaznenom tijelu", kazao je Malenica.

Što se tiče jamčenja sigurnosti hrvatskim državljanima, Malenica je rekao da on i ministar vanjskih poslova od početka komuniciraju sa svojim kolegama u Grčkoj. "Ističemo ne samo pravo na pošteno suđenje, nego i sigurnost u zatvorskom sustavu", kaže.

"Naši su državljani premješteni u ukupno 21 kazneno odnosno zatvorsko tijelo", rekao je ministar i naglasio kako će im konzularna služba biti na dispoziciji. "Ministarstvo vanjskih poslova će pojačati tim ljudi koji će im biti na raspolaganju, formiran je call centar za njihove roditelje i obitelji", dodao je.

Upitan o mogućnosti da se proces preseli u Hrvatsku, Malenica je rekao kako još nismo došli u fazu postupka u kojoj se može o tome raspravljati. "To je svakako jedna od opcija, međutim, Grčka je ta koja od Hrvatske traži da preuzme kazneni progon", pojasnio je ministar.

Pojasnio je i da već jesu ili će biti premješteni u 21 kazneno iz zatvorsko tijelo te da su dobili točnu informaciju tko će ići u koji zatvor.

"Dobili smo zahtjev za podacima iz kaznene evidencije za 47 hrvatskih državljana, i imamo podatke da nitko nije bilo kažnjavan", rekao je Malenica u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Dodao je kako nema informaciju u desetero hrvatskih državljana koji su navodno nestali nakon nereda u Grčkoj i za koje se ne zna gdje su.

Ministar Malenica komentirao je oštre izjave grčkog premijera te naglasio kako je Grčka članica EU i potpisnica međunarodnih dokumenata i konvencija "a pravo na pravično suđenje je jedno od temelja i stupova konvencija i mi smo cijelo vrijeme apelirali da se pravično suđenje i sigurnost naših državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima".

"Očekujemo od grčkih vlasti da profesionalno provedu istragu, da se utvrde krivci za ovo kazneno djelo pa ćemo onda postupiti i na ustup kaznenog dijela i na neke druge radnje", rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:08