POVJERENSTVO BEZ OVLASTI

Malenica predstavlja Zakon o sukobu interesa: Odredba da dužnosnici moraju postupati časno neće se primjenjivati!?

Na sjednici radne skupine za izradu Zakona o sukoba interesa većina je odlučila da sporni članak ostane, ali bez stvarnog utjecaja
Nataša Novaković
 Boris Kovacev/Cropix

Radna skupina zadužena za izradu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa u petak je, kako neslužbeno doznajemo, održala svoj zadnji sastanak. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas će predstaviti prijedlog novog Zakona, a već bi ovaj mjesec u javnu raspravu trebao uputiti nacrt Novog zakona: plan je da ga Vlada predloži, a Sabor izglasa već do kraja ove godine.

Radna skupina od 16 članova predvođena ministrom Malenicom, u kojoj su bili predstavnici više ministarstava, Agencije za zaštitu osobnih podataka, ureda premijera, profesora pravnih fakulteta, nevladinih udruga te dvoje članova Povjerenstva - predsjednica Nataša Novaković i potpredsjednik toga tijela Davorin Ivanjek - donijela je zaključke o tome koje bi trebale biti glavne promjene u novom Zakonu. Što će od dogovorenoga preživjeti, bit će jasnije kad Ministarstvo uputi konačni prijedlog u javnu raspravu.

Ništa više od dekora

Rasprava o ključnoj odredbi Zakona o kojoj se u zadnje dvije godine lome koplja - povredi načela u obnašanju dužnosti (čl. 5), a koji dužnosnicima nalaže da svoju javnu dužnost moraju obnašati časno, vjerodostojno i transparentno, ostavljena je za sam kraj - za zadnju sjednicu Povjerenstva održanu u petak. A na njoj su, kako neslužbeno saznajemo, članovi radne skupine iz reda Povjerenstva i nevladinih udruga koji su se zalagali da se u novi zakon ugradi izričita odredba da Povjerenstvo ima pravo donositi deklaratorne odluke o povredi članka 5. ostali u debeloj manjini.

Velika većina članova radne skupine, a u toj većini su, što je posebno zanimljivo, bili i sve troje sveučilišnih profesora prava, usprotivili su se takvoj odredbi koja bi ojačala provedbu članka 5. "Načela obnašanja dužnosti i dalje će ostati sastavni dio novog Zakonu, ali će ostati tek dekor, jer ih Povjerenstvo zbog pravomoćnih presuda koje je Visoki upravni sud u zadnjih 10 mjeseci počeo donositi neće više moći u praksi primjenjivati i donositi odluke o povredi načela", kazalo nam je u odvojenim razgovorima troje članova radne skupine.

U tom smislu bi zakonski prijedlog kojeg će predložiti ministar Malenica išao ispod prijedloga kojeg je u javnu raspravu u kolovozu 2018. uputio njegov prethodnik, Lovro Kuščević. U Kušćevićevom prijedlogu, koji se nakon provedene javne rasprave nikada više nije pojavio u daljnjoj proceduri, izričito je pisalo da Povjerenstvo ima pravo donositi odluke o tome da je neki dužnosnik povrijedio načela u obnašanju povjerene mu javne dužnosti što je predstavljalo jačanje provedivosti te zakonske odredbe u odnosu na postojeći Zakon.

Profesorski doprinos

Sveučilišni profesori prava, kako doznajemo, u petak su na zadnjem sastanku radne skupine složno zastupali tezu da Povjerenstvo nema ovlasti odlučivati o tome da je neki dužnosnik povrijedio etička načela jer Povjerenstvo nije etičko već upravno-pravno tijelo čije se odluke mogu preispitivati na upravnim sudovima. Od sveučilišnih profesora prava u radnoj skupini su bivša povjerenica za pristup informacijama, izvanredna profesorica na zagrebačkom pravnom fakultetu Anamarija Musa, njezin kolega s istog fakulteta, Frane Staničić te profesorica a Pravnog fakulteta u Splitu Bosiljka Britvić Vetma.

Iako su članove radne skupine iz akademskih redova predložili dekani dvaju fakulteta, zanimljivo je da da je profesorica Vetma bila mentorica ministru Malenici na izradi doktorata kojeg je obranio početkom prošle godine, a Frane Staničić mu je bio član komisije za obranu doktorata. Novim će se zakonom produžiti period hlađenja za dužnosnike sa sadašnjih 12 na 18 mjeseci. Riječ je o razdoblju u kojem dužnosnik nakon odlaska ne smije biti zaposlen ili izabran za člana uprave u poduzeću koje je poslovalo s državnim tijelom kojem je bilo na čelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:44