SLUČAJ JELENIĆ

Malenica: Razmotrit će se reguliranje članstva u udrugama za pravosudne djelatnike

Ministar pravosuđa je to rekao izjavio u Banskim dvorimae, a u kontekstu slučaja bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića
Ivan Malenica
 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će uskoro u javnom savjetovanju biti izmjene Zakona o sudovima i Zakona o državnom odvjetništvu potvrdivši da će se razmotriti i mogućnost da se za pravosudne dužnosnike zakonski regulira obavještavanje o članstvu u udrugama.

Malenica je to rekao u utorak u izjavi novinarima u Banskim dvorima nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine, upitan o mogućnosti da se uvede takva obveza za suce odnosno državne odvjetnike, a u kontekstu slučaja bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Jelenić je u veljači prošle godine podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika, nakon što se otkrilo da je član masonske lože. Potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti.

"Trenutno ne postoji takva obveza, postoji etički kodeks koji uspostavlja određena načela, a svakako bi državni odvjetnik i sudac trebali od sebe otkloniti bilo koju mogućnost koja može utjecati na njegovu nepristranost ili ugroziti njegovu samostalnost", rekao je Malenica.

Najavivši da će uskoro u javno savjetovanje ići izmjene Zakona o sudovima i Zakona o državnom odvjetništvu, ministar je rekao kako će se kroz javno savjetovanje raspraviti i tema zakonskog reguliranja izvješćivanja pravosudnih dužnosnika o članstvu u udrugama i sličnim organizacijama.

"Svakako će se razmisliti i raspraviti tu mogućnost da se državni odvjetnici i suci očituju odnosno izjasne o tome jesu li članovi nekakvih organizacija", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 08:19