ministar pravosuđa

Malenica: ‘Reformu pravosuđa zazivaju osobe koje krše zakon! Mamić? Tražio sam očitovanje sudaca‘

Na pitanje što se čini u borbi protiv korupcije, rekao kako imamo 1700 sudaca te da najveći dio njih pošteno radi svoj posao
Ivan Malenica
 Ranko Suvar/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a gdje je rekao da reformu pravosuđa zazivaju osobe koje krše zakon o sudovima i protivno tome zakonu predlažu kandidate hrvatskom saboru.

- Jučer smo vidjeli da je hrvatski sabor obranio načelo ustavnosti i zakonitosti gdje se na silu pokušalo nametnuti određenog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Kod HDZ-a i mene kao ministra postoji snažna volja za reformama i promjenama u hrvatskom pravosuđu, rekao je ministar Malenica.

Istaknuo je kako su i Peđa Grbin, a i niz SDP-ovih zastupnika 2018. godine pozdravili javni poziv kao novi institut kod izbora predsjednika Vrhovnog suda i da sada tri godine nakon toga pokušavaju osporiti ustavnost zakona o sudovima.

- Vidimo da je pravi šef oporbe predsjednik Zoran Milanović. Dok on nije javno istupio, oni nisu reagirali, rekao je te naglasio kako nema nikakvog sukoba, te da je stav jasan.

- Treba poštovati Ustav, Zakon i proceduru kroz javni poziv. To je stav vlade RH, rekao je.

Ustavni sud sljedeći tjedan donijet će odluku o ustavnosti zakona o sudovima. Malenica je istaknuo kako su tu odluku Ustavnog suda dužne poštivati sve institucije i predsjednik RH, Sabor, a i Vlada RH.

Zdravko Mamić iznio je teške i ozbiljne optužbe protiv sudaca. Malenica je rekao kako ga je to iznenadilo, te da su zatražili očitovanje svih tih sudaca. Dodao je i da Uskok provodi određene radnje, te da očekuje da oni utvrde jesu li te optužbe osnovane ili ne, rekao je.

Na pitanje što se čini u borbi protiv korupcije, Malenica je rekao kako imamo 1700 sudaca i 600 sudskih savjetnika, te da najveći dio njih pošteno i savjesno radi svoj posao.

- Ovaj slučaj sigurno baca sjenu na hrvatsko pravosuđe i dovodi u pitanje povjerenje građana u sudove. Mijenjat ćemo i zakon o Državnom sudbenom vijeću, provoditi antikorupcijske mehanizme, a trenutačno radimo i na strategiji borbe protiv korupcije.

Osvrnuo se i na HRejting.

- Očekujem pobjedu HDZ-a i ovi pokazatelji u anketama daju nam vjeru da ćemo ostaviti odličan rezultat na lokalnim izborima, a to će biti pobjeda u četiri najveća hrvatska grada, rekao je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:48