REAKCIJE IZ HDZ-a

Malenica: ‘Turudiću jednoglasna podrška, očekujemo da bude izglasan‘; Bačić: ‘Ja nisam njegov odvjetnik, ali...‘

Potpredsjednik Vlade smatra da nema razloga da javnost ne vjeruje prvom čovjeku DORH-a

Ivan Malenica i Branko Bačić

 Željko Puhovski/Cropix

Vladino ustrajanje u tome da Ivan Turudić ostane kandidat za glavnog državnog odvjetnika obrazložio je u Dnevniku HTV-a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Ponovio je kako je HDZ ustrajan u podršci Turudiću kao najkvalitetnijem kandidatu, odabranom na temelju transprentne procedure.

- Gospodin Turudić dobio je i jednoglasnu podršku partnera u koaliciji i očekujemo da u srijedu bude izglasan u Hrvatskom saboru, kazao je ministar Ivan Malenica za središnji Dnevnik HTV-a.

Osvrnuo se i na kritike oporbe koja zaziva nove izbore i najavu Sandre Benčić o prijavi Europskoj komisiji.

- Ne znam što će pisati u toj prijavi, koja je to povreda prava Europske unije ili povreda osnivačkih ugovora. Čini mi se je to još jedna greška i pogrešan potez oporbe koja nema nikakvih drugih argumenata, kazao je.

Istaknuo je da su u razgovorima s Europskom komisijom mijenjali Zakon o državnom odvjetništvu prema kojemu je i izmijenjen postupak za izbor glavnog državnog odvjetnika.

- Za razliku od SDP-ove vlade, da imamo javni poziv, saslušanje pred Odborom i povjerenstvo. Sve je usuglašavano s Europskom komisijom, ponovio je.

Obzirom na sve faze izbora i jednoglasno mišljenje povjerenstva, Malenica je izrazio mišljenje da Ivan Turudić može najbolje od svih kandidata voditi DORH.

Dok je premijer Andrej Plenković držao novinsku konferenciju, Jutarnji list objavio je najnovije dopisivanje između Josipe Rimac i Milijana Brkića. Ona mu piše kako je Turudić bio kod nje te da je rekao kako može biti mirna jer nema privođenja. Žali se Brkiću da je dobila uznemirujuće informacije o razvoju istrage protiv nje.

"O tom razgovoru bi prije svega trebalo pitati Josipu Pleslić i Milijana Brkića. Te riječi nije izrekao Ivan Turudić. Prema tome, ja ne mogu sada govoriti o tome kakva je to bila korespondencija", komentirao je potpredsjednik Vlade Branko Bačić za Novu TV.

Na pitanje novinara o tome kako je Brkić poslao link na članak s fotografijom Rimac i Turudića u jednom zagrebačkom restoranu te ju upozorio kako ne bi smjeli biti na javnom mjestu, Bačić je rekao da se toga sjeća, ali da je to pitanje za DORH koji je sam obustavio proces protiv Rimac.

"Nije to odredio niti Ivan Turudić niti je on bio u mogućnosti spriječiti njezino privođenje ili procesuiranje. To je isključivo bilo u nadležnosti DORH-a, koji te godine protiv nje nije proveo postupak i to samo po sebi dovoljno govori", smatra Bačić.

Potpredsjednik Vlade smatra i da nema razloga da javnost ne vjeruje prvom čovjeku DORH-a.

"Konkretno za Turudića se tri puta u posljednjih 15 godina provela procedura i postupak sigurnosne procjene i svaki puta je od tijela koja su za to nadležna dobio pozitivno mišljenje. Ja mislim da je to za nas u stranci i Vladi itekako bio argument i razlog da ga predložimo", istaknuo je Bačić.

Bačić je ponovio da je tri puta provedena procjena - 2009. kada je na vlasti bio HDZ, 2014. kada je na vlasti bio SDP na čelu s Milanovićem i 2019. kada je ponovno vladao HDZ.

"Kome bi Vlada i Sabor trebali vjerovati kada je riječ o procjeni je li netko sposoban, podoban za provođenja zakona, ako ne institucijama?", komentirao je Bačić.

U nastavku se osvrnuo na to što će se dogoditi ako jednog dana slučaj Josipe Rimac dođe upravo na Turudićev sud.

"Ja nisam njegov odvjetnik, ali u svim ranijim postupcima, kao sudac i predsjednik Županijskog suda ili uskočki sudac, je presuđivao na način da mu to prijateljstvo ili rodbinska veza nije bila prepreka da njegov sud donese presudu u kojemu je prije svega dao do znanja da mu je pravda bila presudna", zaključio je potpredsjednik Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:28