MINISTAR PRAVOSUĐA

Malenica: ‘Županijski sud u Osijeku trebao je izreći mjere opreza u slučaju Zorana Mamića‘

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da je moguće raspisivanje tjeralice i slanje zahtjeva za izručenjem
Ivan Malenica
 Ronald Goršić/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u utorak da je, ako zagrebački Županijski sud odbije molbu Zorana Mamića za služenje zatvorske kazne u BiH kao osnovanu, moguće raspisivanje tjeralice i slanje zahtjeva za njegovim izručenjem.

"U slučaju da sud ne prihvati Mamićevu molbu, ako se Mamić ne pojavi na ročištu pred sucem izvršenja, tada ide nalog za sprovođenje i ako se ne može utvrditi je li u RH, raspisuje se međunarodna tjeralica", pojasnio je Malenica za Dnevnik HRT-a.

S obzirom na to da je Mamić u molbi već rekao da kaznu zatvora neće izvršiti u RH, Malenica ističe da se "on od tog trena smatra bjeguncem i tada se mogu koristiti instituti, poput izručenja".

Ako se molba prihvati kao osnovana, pojasnio je resorni ministar, ulaze u komunikaciju s ministarstvom pravde BiH i upućuju zamolnicu za izvršavanje kazne u toj zemlji, a ako ono prihvati zamolnicu, upućuje je nadležnom sudu u BiH koji određuje zatvorsku kaznu.

Malenica je rekao kako je praksa da kazna bude identična onoj utvrđenoj u RH, ali da nadležni sud primjenjuje kazneno zakonodavstvo BiH.

Ministar pravosuđa rekao je i kako smatra da je Županijski sud u Osijeku trebao izreći mjere opreza u slučaju Zorana Mamića.

Upitan je li sud pogriješio što nije odmah izrekao mjere opreza Malenica je rekao da Zakon o kaznenom postupku daje mogućnost sudu da izrekne mjere opreza kad postoji opasnost od bijega.

"Je li u konkretnoj situaciji sud to trebao izreći, nakon što je presuda postala pravomoćna, ja smatram osobno da je trebao izreći", ustvrdio je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:55