ERASMUS+

Mali robotičari iz zagrebačke škole nižu uspjehe: Uspješno priveli kraju tri od četiri projekta

Slijede još dvije mobilnosti u ovoj godini kojima se u školi unaprijed vesele, ali svakako još žele spomenuti uspjeh svojih robotičara

Učenici OŠ Ive Andrića s profesoricama

 OŠ Ive Andrića/

U novozagrebačkoj Osnovnoj školi Ive Andrića radi se punom parom, a učenici i nastavnici dokazuju da je uz puno truda i dobre volje gotovo sve moguće. 2022. godina, iako još usred pandemije, bila je pravo osvježenje učenicima i učiteljima koji su zahvaljujući potpori Europske Unije obišli projektne partnere diljem Europe.

Uspješno su priveli kraju tri od četiri odobrena Erasmus+ projekta. Ovaj četvrti ujedno je i projekt čiji su glavni koordinatori. Tako je u sklopu projekta Robotic Coding with LEGO EV3 šestero učenika u pratnji dvoje učitelja krajem rujna bilo u Turskoj, na samoj obali Crnog mora, u gradu Ünye. Kako kaže i sami naziv projekta, učenici i učitelji su tijekom tjedan dana boravili na radionicama, a učenici su uz potporu svojih učitelja mentora stvarali vlastitog robota. Tema je bila ‘Robot u učionici‘ pa su se učenici dosjetili programirati robota koji će njih i njihove kolege u razredu bodriti pri pisanju provjera. Tijekom predstavljanja robota posebno su se osvrnuli na mentalno zdravlje učenika i na važnost podrške u teškim trenutcima. Zaključili su da je njihov robot, iako samo robot, dobar početak pri stvaranju pozitivnog ozračja u stresnim situacijama kao što su pisane provjere. "Bravo! Dobro ti ide! Samo tako nastavi!", rekao je robot.

Ni mjesec dana kasnije izmijenjena postava šestoro učenika i dvije učiteljice uputila se na sjever, u Estoniju. Tako su u gradu Pärnu imali priliku na temelju dosad stečenih znanja dizajnirati robota koji će pomoći osobama s teškoćama. Hrvatski su učenici odlučili izraditi i programirati robota koji će dementnoj i nepokretnoj osobi pomoći u svakodnevnom uzimanju terapije lijekova propisanih od strane liječnika. Predstavili su ga kao robota asistenta koji podsjeća pacijenta da je vrijeme za lijek i dostavlja mu lijek do police s koje ga može dohvatiti.

Slijede još dvije mobilnosti u ovoj godini kojima se u školi unaprijed vesele, ali svakako još žele spomenuti uspjeh svojih robotičara. Zahvaljujući potpori EU u nabavci LEGO EV3 setova njihovi su učenici već treću godinu zaredom dio First LEGO League, državne smotre na kojoj prema unaprijed zadanoj temi predstavljaju svojeg robota, ali i inovativni projekt i svoj tim – DecaCore. Tim je nastao usred pandemije, a svoju prvu podlogu razvukli su na podu nekadašnje arhive. Tim je bio sačinjen od deset zainteresiranih učenika koji uglavnom nisu imali prije stečenih znanja o programiranju LEGO setova.

Uz potporu mentorice zakotrljala se odlična priča koja se zahvaljujući isključivo entuzijazmu i volji učenika i podrške roditelja održala do današnjeg dana. Zbog mnogočega taj je tim neobičan, a možda je najneuobičniji zbog toga što je osnovan pod mentorskom palicom profesorice biologije i kemije Vide Bilogrević Gatolin koja je i sama na seminarima, webinarima i YouTube kanalima zadnjih pet godina učila sastavljati i programirati robote. Naravno, nije ovo ni blizu ozbiljnim programiranjima. Znaju to svi pravi programeri, ali svejedno iziskuje vremena i volje. Prošle godine se timu priključila i profesorica matematike Marina Vukančić i tako ga ojačala za još jednu entuzijasticu izvrsnih ideja. Ne mogu, kažu nam, dovoljno zahvaliti ni Hrvatskom robotičkom savezu i svima uključenima u provedbu FLL-a koji su velika podrška u svakom njihovom koraku.

Na upravo završenom FLL-u koji je održan 18. veljače na FER-u DecaCore je odnio nagradu za najbolji štand, a i u ukupnom se poretku smjestio u prvih deset ekipa. Profesorica Vukančić nam kaže da to smatraju izvanrednim uspjehom i ponosni su na svoje učenike – deset individualaca iz ukupno 5 različitih odjeljenja 7. i 8. razreda za koje su ocjenjivači na prvu pomislili da svi idu u isti razred.

Nema odmora i već su u tijeku pripreme za mobilnost u Valenciji gdje će učenici predstaviti ideju robota u industriji uz konstruiranje prototipa koji će predstaviti predstavnicima ostalih škola partnera. Zahvaljujući Erasmus+ programu učenici i učitelji ove ambiciozne škole usvajaju razna znanja i vještine koje rado predstavljaju i svojim kolegama u razredu i zbornici.

"Ravnateljica, kolegice i kolege su puni podrške i uvelike doprinose ostvarenju ciljeva naših projekata i stvaranju pozitivnoga ozračja u cijeloj školi. Ovim putem veliko hvala svima njima", poručuje profesorica Vukančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:00