ČUDO OD DJETETA

Mali šahovski genijalac (10) iz Dalmacije pomeo konkurenciju, porazio i velikog Kasparova: ‘Sve ih je nadmudrio‘

Močić je dobio partiju s crnim figurama protiv legendarnog Garija Kasparova, Magnusa Carslena, Vishvanthan Ananda te drugih ikona svjetskog šaha

Ivano Močić i Gari Kasparov

 Ivo Močić/facebook/

Šahovski genijalac iz Šibenika, desetogodišnji Ivano Močić briljirao je na jučerašnjoj simulatanki, održanoj u povodu svečanog otvorenja Croatia Grand Chess Toura.

Močić je naime dobio partiju s crnim figurama protiv legendarnog Garija Kasparova, Magnusa Carslena, Vishvanthan Ananda te drugih ikona svjetskog šaha.

- Ivano je igrao protiv svih deset velemajastora sudionika turnira među kojima je bio i Gari Kasparov. Inače, svaki od njih je vukao tri poteza kroz partiju. Ivano ih je sve nadmudrio, kazao je Šibenskom.hr ponosni otac malog Ivana, Ivo Močić.

Podjsetimo da je Rapid & Blitz SuperUnited Croatia Grand Chess Tour (u ubrzanom i brzopoteznom šahu), na rasporedu do 9. srpnja, a nagradni fond iznosi 175.000 dolara. U Kristalnoj dvorani igrat će deset velemajstora, među kojima je čak šest igrača među prvih deset na svjetskoj ljestvici.

Listu sudionika predvodi bivši peterostruki svjetski prvak i vodeći sa svjetske liste Norvežanin Magnus Carlsen kojem će ovo biti treći nastup u u Zagrebu nakon što je u dosadašnja dva nastupa slavio (2019. i 2022. godine).

Spomenimo i kako je Ivano nedavno probio granicu od 1800 bodova, što je fenomenalan uspjeh ako uzmemo u obzir njegove godine. Talent mladog Šibenčanina prepoznali su i drugi majstori u šahu koji su uvjereni – ako Ivano ovako nastavi, titula velemajstora mu ne bi mu smjela izmaknuti.

- Ivano je baš sretan, Imao je mogućnost igrati protiv svojih idola. Ali ne samo to, uspio je ostvariti pobjedu i to sa crnim figurama. Baš lijepa uspomena – zaključuje Ivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:07