VRAĆA SE ZIMA?

Mali Vakula najavljuje nove vremenske šokove: Moglo bi biti snijega tamo gdje je jučer bilo +30!

Uz buru, kišu, pljuskove i grmljavinu Dalmacija bi konačno mogla prodisati već u utorak

Snijeg u Zagrebu (ilustracija)

 čitateljica/

"Afrička anticiklona" donijela je u Europu ekstremne temperaturne anomalije, a u Hrvatskoj su najveće vrijednosti temperature zraka zabilježene na području "hrvatskog praga". Naime, meteorološka postaja Bosiljevo je prije koji dan dojavila lipanjsku vrijednost temperature zraka od čak 29,5 °C (u hladu!). Tek koja desetinka stupnja (službeno) nedostajala je da pred pragom Gorskog kotara zabilježimo – vrući dan, pojavu koju na početku travnja (dokle im sjećanje seže) ne pamti ni jedan živući stanovnik toga malenog mjesta u Karlovačkoj županiji, piše amaterski meteorolog Ivan Šolić, poznat i kao mali Vakula, za Slobodnu Dalmaciju.

Ova netipična anticiklona za ovo razdoblje godine jučer je bila na vrhuncu i u domovinu je donijela prave mini ljetne temperature, a među "top 5" najtoplijih DHMZ postaja svoje su mjesto našli (redom): Slavonski Brod (29,7 °C), Vinkovci – Novo Selo (29,2 °C), Sisak (29 °C), Račinovci (28,8 °C), Gradište (28,6 °C). Tko bi rekao da smo na početku travnja, u razdoblju u kojem je u Zagori prije koju godinu pao snijeg?

Prema izračunima Copernicusa, vrhunac koncentracije čestica pustinjskog pijeska u Dalmaciji očekuje se danas, a iako će biti prisutan i tijekom četvrtka, njegove koncentracije trebale bi biti niže. Na sreću, oborine će u idućim danima uglavnom izostati (uz iznimku sjevernog dijela, gdje je lokalno moguć i kratkotrajan pljusak) pa će izostati meteorološka pojava koja je strah i trepet svih vlasnika limenih ljubimaca, tzv. prljava kiša.

Sinoptička situacija se ni u idućim danima neće bitno promijeniti pa ćemo se i dalje nalaziti u polju visokog tlaka zraka, a proljetnu idilu tek će narušavati visoka naoblaka i (uz već spomenuti pustinjski pijesak), ali dobra vijest je da će se već u petak obzor raščistiti, a vikend pred nama bit će savršen. Stoga slobodno možemo reći da su svi oni koji nisu stigli posijati i posaditi u svojim vrtovima dobili još nekoliko dana lijepog vremena...

Sredinom idućeg tjedna osvježenje i pad temperature zraka

Iz današnje perspektive, izgledno je kako bismo osvježenje mogli dočekati tek sredinom idućeg tjedna. Već nekoliko dana marljivo analiziramo raspoložive prognostičke materijale koji još uvijek nisu suglasni kad je u pitanju intenzitet nadolazeće promjene. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF iz Readinga, u dijelovima domovine koji ovih dana bilježe gotovo 30 °C daje mogućnost i za pahulje, što znači da bi pad temperature u Lici i Gorskom kotaru mogao biti šokovit.

Prema ECMWF modelu, temperatura bi u Dalmaciji mogla pasti i za 10-ak Celzijevih stupnjeva, što bi bilo poprilično osvježenje. Uz buru, kišu, pljuskove i grmljavinu Dalmacija bi konačno mogla prodisati već u utorak. Američki GFS model hladniji zrak "zadržava" nešto istočnije od našeg područja, što bi rezultiralo nešto slabijim intenzitetom promjene. Zaključak: konačno, sredinom idućeg tjedna, ispratit ćemo mini ljeto na počinak, a s njim i rekordne travanjske temperature. Izdržite još malo, jer već od utorka mogli bismo malo lakše disati...

Najnovije dugoročne prognoze Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena u razdoblju od 15. do 21. travnja signaliziraju "hlađenje" zapadne, srednje, sjeverne i dijela istočne Europe, odnosno baš onih područja koja ovih dana bilježe ekstremna pozitivna odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka. Signali za oborine veće od prosjeka odnose se na Balkan i istočnu Europu, što je svakako dobra vijest za naše poljoprivrednike jer bi kiša uskoro trebala pasti.

U posljednjoj dekadi travnja i u prvom tjednu svibnja temperature zraka bi trebale biti nešto više od dugogodišnjeg prosjeka, ali, srećom, trenutno ništa ne upućuje na to da bi one ponovno dosegnule ekstremne vrijednosti. Kad je riječ o oborinama u tom razdoblju, one bi trebale biti malo niže od prosjeka, što upućuje na to da bi posljednja dekada travnja mogla biti u znaku anticiklone, ako je za vjerovati dugoročnim prognozama, koje uvijek treba uzeti (s obzirom na odmak prognoziranog razdoblja) s rezervom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:42