CIČA ZIMA

Mali Vakula najavljuje: Sa sjevera stiže polarna hladnoća, snijeg bi mogao pasti čak i na otocima!

Hladan zrak će brzo nadirati pa će temperatura zraka u samo nekoliko sati pasti za više od 10°C
 /Ante Cizmic/cropix

Ivan Šolić, poznat u Dalmaciji kao Mali Vakula, za Slobodnu Dalmaciju napisao je novu vremensku prognozu u kojoj najavljuje osjetno zahladnjenje.

Za vikend, naime, stiže prva ovosezonska pošiljka hladnog polarnog zraka koji će rashladiti Dalmaciju, i to ne samo Zagoru, minusa bi početkom idućeg tjedna moglo biti čak i uz obalu te na otocima. Šolić napominje kako je u Zagori u subotu moguć čak i snijeg, dok bi pahulja nošenih burom moglo biti i uz obalu te na nekim otocima!

Sam dolazak hladne zračne mase na naše područje sa sjeveroistoka Europe trebao bi se dogoditi u noći na subotu, isprva na sjeveru domovine, a do jutarnjih sati, zahlađenje će se proširiti i na ostatak zemlje. Hladan zrak će brzo nadirati pa će temperatura zraka u samo nekoliko sati pasti za više od 10°C, u odnosu na petak, a zapuhat će (bez velike najave) olujna bura. Kako bi vam pokušali dočarati intezitet promjene vremena, poslužit ćemo se američkim GFS modelom, koji je inače prvi "nanjušio" zimsku promjenu vremena, a jučer u poslijepodnevnim satima, zimski scenarij su "iscrtali" i europski modeli, nakon čega je postalo jasno kako je došlo vrijeme da vas pripremimo za prvi zimski igrokaz u Dalmaciji.

U odnosu na petak, kada bi (prema američkom GFS-u) maksimalna temperatura zraka u Splitu trebala iznositi 16°C, samo 24h poslije (u subotu) maksimalna bi u Splitu iznosila 6°C, što je pad vrijednosti za 10°C. Složit ćete se, zaista impresivno! Također, uz olujnu buru, osjet hladnoće će biti pojačan pa će se doimati da je puno hladnije, nego li će pokazivati termometar u meteorološkom zaklonu, pa slobodno možemo reći- prvi puta ove sezone, Dalmatinke i Dalmatinci će se u subotu pošteno "smrznuti".

Samo pozicioniraje ciklone za subotu će se još mijenjati u danima pred nama, ali iz današnje perspektive, čini nam se kako bi u Zagori moglo zasnježiti, a nije isključeno da bura pahulje donese i uz samu obalu. Bit će to, ugođajno rečeno, jedan pravi zimski dan kod nas u Dalmaciji. U ovom trenutku, GFS model je najpovoljniji po pitanju snježnih oborina za zimoljupce, a mi ćemo u danima pred nama pratiti i ostale i kad "padne dogovor" detaljno analizirati. O ciklonalnoj aktivnosti poslije vikenda nećemo puno,o njoj ćemo više moći reći nakon što inijekcija hladnoće stigne na Sredozmlje jer bit će zanimljivo vidjeti kako će ono reagirati na dozu hladnog zraka, hoće li producirati ciklonu ili će se sve završtiti suhim zahlađenjem?

Sve izvjesnije je kako nas prema kraju studenoga i u prvim danima prosinca čekaju temperature zraka (i vrijeme) dostojno studenoga i klimatološkog početka zime, piše Mali Vakula za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:58