OPROŠTAJ OD TUĐMANA

‘Malo ljudi zna što je Miroslav napravio nakon što se njegov bolesni otac vratio iz SAD-a‘

Korona ne bira… Dugo je bio na respiratoru, vidjelo se da nema izlaza, rekao nam je Hebrang
Andrija Hebrang i Miroslav Tuđman
 Cropix

- Korona ne bira… Nije inače bio sklon bolestima, osim što je zbog životne dobi bio u rizičnoj skupini. Dugo je bio na respiratoru, vidjelo se da unatoč liječenju nema izlaza… To je još jedan veliki gubitak za hrvatsku politiku, ali danas su vremena takva da moramo prihvatiti žrtve u ovom Trećem svjetskom ratu. Jer po posljedicama epidemija će biti ravna jednom globalnom ratu. Osim što je bio veliki intelektualac i veliki domoljub u politici, Miroslav Tuđman je cijeli svoj politički vijek posvetio ublažavanju razlika između takozvane hrvatske ljevice i takozvane hrvatske desnice. To je njemu bio jedan od glavnih ciljeva u politici, jer je vidio da je taj raskol nešto što koči hrvatski napredak u svakom smislu. Pokušavao je ublažiti te razlike i na taj način doprinijeti stasanju hrvatske države. Veliku ulogu odigrao je i u osnivanju naše obavještajne zajednice, jedan je od njenih utemeljitelja – rekao je za Jutarnji list bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang povodom smrti njegova dugogodišnjeg poznanika Miroslava Tuđmana.

Hebrang kaže da je s njim najbliže surađivao u vrijeme dok je vodio liječnički konzilij predsjednika Franje Tuđmana.

- Najviše smo surađivali oko bolesti njegovog oca nakon što se predsjednik Tuđman vratio iz američke klinike Walter Reed s onom strašnom prognozom da mu je ostalo svega par mjeseci života. Sjeo sam tada s Miroslavom i rekao mu: "Moramo ga nagovoriti na terapiju". Jer povjerenstvo, liječnički konzilij koji sam ja vodio imalo je sasvim drugačije stavove od američkih liječnika i smatrali smo da mu možemo pružiti još par godina kvalitetnog života, prisjetio se Hebrang.

Ističe kako je pomogao da se predsjednika Tuđmana, njegova oca, nagovori na promjenu terapije.

- Miro si je dao puno truda da vidi suštinu u neslaganju liječnika oko terapije i onda se svom energijom bacio na nagovaranje pokojnog predsjednika da prihvati naše liječenje. Jako puno nam je pomogao da nagovorimo predsjednika na promjenu terapije. To je rezultiralo još trogodišnjim životom na vrlo kvalitetnoj razini. A u te tri godine predsjednik Tuđman dobio je još jedne predsjedničke izbore, što je bilo posebno važno. Ne samo za njega kao čovjeka nego zato što je u tom mandatu svojim autoritetom uspio provesti mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Tu je Miroslav spojio svoje obiteljske i nacionalne emocije i svoj razum u stabilizaciju svakog napetog ili dvojbenog političkog trenutka. Tu smo najbolje surađivali i bilo vrlo bliski. Njegovim odlaskom izgubili smo jednog miritelja, jednog domoljuba i jednog vrlo utjecajnog čovjeka u društvu, koji taj utjecaj nije postigao političkom nego intelektualnom i domoljubnom dimenzijom. Takav gubitak je neprežaljiv – rekao je Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:27