STAVILI KLJUČ U BRAVU

MALO MJESTO NADOMAK TURISTIČKOG BISERA OSTAJE BEZ JEDINE TRGOVINE Stanovnici će do najbližeg dućana morati planinariti: 'Nitko nas nije obavijestio!'

 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Jedina trgovina u Brelima Gornjim zatvara vrata kupcima pred nosom. Dvjestotinjak stanovnika mahom starije životne dobi, među kojima nije britanski avanturist Bear Grylls, do najbližeg dućana planinarit će u Zadvarje. Ono je cestovno udaljeno 5,47 kilometara, a zračne linije duplo manje, piše Slobodna Dalmacija.

Da stvar bude gora, o prestanku rada trgovine nisu obaviješteni ni kupci, ni Općina Brela, kao ni Mjesni odbor, već se šuškanje pročulo među mještanima. A Stipe Ursić, načelnik Brela, kaže da velikom trgovačkom lancu ovo nije prvi put:

- Prošle zime trgovina je također bez ikakva suvisla razloga zatvorena. Mještane su ostavili bez mogućnosti kupovine osnovnih potrepština. Poslali smo dopis tražeći da se pod hitno otvori, a sve temeljem ugovornih obveza potpisanih između Općine i uprave tvrtke. Oglušili su se na naše obavijesti. Poslali smo im dopis o raskidu ugovora nakon čega su odmah otvorili - podsjeća Ursić.

Najavljuje da će poduzeti sve zakonske radnje da poslovnica što prije “proradi”.

- Raspisat ćemo natječaj za navedeni prostor. Vjerujemo da će biti zainteresiranih trgovačkih lanaca jer ćemo ponuditi povoljne uvjete - kaže načelnik.

Ivan Tomaš, predsjednik Mjesnog odbora, također je razočaran ponašanjem vlasnika trgovačkog lanca:

- Tvrtki bismo mogli biti zahvalni za lijepo uređenu trgovinu i višegodišnju suradnju, no u posljednje dvije godine značajno su kompromitirali navedeno - oštro će Tomaš, također se referirajući da ovo nije prvi put kako su stanovnici Brela Gornjih ostavljeni na cjedilu. I usred snježne zime u siječnju prošle godine trgovina je ispraznila police.

- Zbog kršenja ugovora koji ne predviđa zatvaranje dulje od osam dana tvrtki je raskinut ugovor od strane Općine Brela i lani su u svibnju napustili prostor, da bi narednih dana nasilno u njega ušli. Reakcije mještana bile su dvojake. Od pozitivnih, zbog ponovnog otvaranja jedine trgovine u mjestu, do bojkota. Dio mještana smatrao je da otvaraju isključivo zbog turističke sezone - kaže Tomaš, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Navodi da je “pretposljednja pljuska” iz prodavaonice stigla u kolovozu ove godine.

- Tad su prešli na rad isključivo jutrom, do 14 sati, u vrijeme kad je u mjestu bilo najviše turista od nezavisnosti Republike Hrvatske - rezimira Tomaš.

Napominje da bi pronalazak budućeg najmoprimca bio lakši kad bi se trgovina u Brelima Gornjim nudila u najam s trgovinom na Loznici (uz cestu, od Berulije prema Solinama, op.a.) gdje posluje ista tvrtka, ova koja ih uporno ostavlja prazne košarice.

I nije to, kako se doznaje, jedina poslovnica u Brelima gdje rade polu-ilegalno. U prostoru na Kričku Općina je raskrstila s njima zbog nepoštivanja ugovora. Cijela problematika s tri dućana koja rade bez papira već se dugo vuče po sudovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:54