PULA

Malo rimsko kazalište ponovno će dobiti funkciju: Rekonstrukcija kreće ulaganjem od 17,8 mil.kuna

Moći će primiti dvije tisuće posjetitelja i bit će još jedno mjesto na otvorenom gdje će se moći uz Arenu održavati razne manifestacije
Danas se na lokaciji u Malog rimskom kazališta u Puli održala prezentacija projekta “KONZERVACIJA I REKONSTRUKCIJA MALOG RIMSKOG KAZALIŠTA”.U okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Pula, u sklopu otvorenog poziva „Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula”, Arheološkom muzeju Istre odobren je za sufinanciranje projekt: ”Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta - Pula”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, zajednicom grada Pule.
Projekt je predstavio pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktorica Turističke zajednice grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo.
 Dusko Marusic-cici

Pulsko Malo rimsko kazalište konačno će ponovno dobiti svoju funkciju, i to kroz veliko ulaganje od čak 17,8 milijuna kuna, od čega će se polovica financirati iz Europskih fondova. Kako je danas najavljeno u Puli, kazalište, koje je bilo zatvoreno za posjetu i održavanje bilo kakvih manifestacija zbog sigurnosnih razloga, dobit će nove tribine, a postavit će se i trijem iznad ruševina nekadašnje scenske zgrade. Moći će primiti dvije tisuće posjetitelja i bit će još jedno mjesto na otvorenom gdje će se moći uz Arenu održavati razne manifestacije. Radovi bi trebali biti gotovi do veljače 2022. godine.

- Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti. Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjet, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo koji upravlja ovim lokalitetom te će u njega uložiti 9 milijuna kuna vlastitih sredstava. To je dio veće investicije u ovo područje do kojega se nalazi i sama zgrada muzeja koja se kompletno obnavlja već nekoliko godina, a kada sve ovo bude gotovo, kao i obližnji Kaštel, čija je obnova najavljena prošli tjedan, bit će ovo jedan od najatraktivnijih kulturnih točaka Hrvatske.

- Ovime će se stvoriti jedan jedinstven prostor kojim će se muzej s kazalištem spojiti kroz veliki ekran koji će biti postavljen na muzej. A sve će to biti povezano i s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre na Kaštelu gdje će se urediti kaštel i šetnica oko njega, najavio je Komšo.

Gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo realiziranjem još jednog u nizu strateškog i važnog projekta za Pulu.

- Godinama smo ulagali značajna sredstva u infrastrukturu koja je ispod zemlje i koja se ne vidi, ali postoji. Zadovoljan sam što će nakon završetka projekta, Malo rimsko kazalište biti prepoznatljivo kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara, zaključio je Miletić.

Ovo će biti i dodatni turistički sadržaj, kazala je direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj koja će u projekt uložiti 165 tisuća kuna.

- Malo rimsko kazalište koristit će se kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik na kojem će se integrirati obrazovni i kulturni sadržaji. Planiraju se održavati međunarodni festival antičkog teatra Drama Mediterana, programi Pulskog filmskog festivala, koncerti, Gladijatorske borbe, suradnje s umjetničkim školama te brojne kulturne manifestacije, zaključila je Cinkopan Korotaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:08