BURNE REAKCIJE U SABORU

‘Mamić je udario u same temelje države! Ako je istina ono što je jučer rekao...‘

Ako je Mamićev iskaz istinit, on je na sebe navalio, možda, i teža kaznena djela od onih za koje je osuđen, rekao je Grmoja
 Josko Ponos/Cropix

Dio oporbenih saborskih klubova u srijedu je izrazio „šokiranost“ istupom bivšeg čelnika Dinama, osuđenika Zdravka Mamića i njegovim tvrdnjama da je davao mito predsjedniku Vrhovnog suda i sucima Županijskog suda u Osijeku.

image
Nikola Grmoja
Damjan Tadic/Cropix

„Ako je Mamićev iskaz istinit, on je na sebe navalio, možda, i teža kaznena djela od onih za koje je osuđen, ako bi se njegove tvrdnje pokazale istinite to bi bio jedan od najsnažnijih udara u same temelje ove države, u hrvatsko pravosuđe, one ne bi Mamića učinile žrtvom ili nevinim čovjekom, nego još većim kriminalcem koji je, ne samo izvlačio novac iz Dinama, nego i novcem potkupljivao suce i pokušavao kadrovirati u našem pravosuđu“, rekao je Nikola Grmoja (Most) u saborskom govoru na slobodnu temu.

„Ako bi se Mamićeve tvrdnje pokazale točnima, potvrdile bi ono što smo često govorili, a to je da na udar hrvatskog pravosuđa ne dolaziš dok imaš političku zaštitu ili dok ne dođeš u sukob s onim tko je moćniji od tebe“, istaknuo je zastupnik.

Naveo je i kako je Hrvatska „viceprvak Europe“ po percepciji korupcije, gora od nje samo je Slovačka.

„Ne znam kako kolega Branko Bačić i premijer Plenković mogu zaspati uz tu spoznaju“, izjavio je, pa pozvao Mamića da stik koji je poslao DORH-u pošalje i Antikorupcijskom vijeću čiji je Grmoja predsjednik.

Mostov zastupnik zagovara snažan obračun s korupcijom, te konstatira kako je, možda najjednostavnije, da se za sve koji rade u državnom odvjetništvu i sudstvu odredi da sa 45 godina idu u mirovinu „i da ih se tako riješimo i provjetrimo sustav“.

Šokiranost detaljima i sumnjama koje je Mamić iznio, izrazio je Željko Sačić (HS) koji najavljuje da će kao član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost hitno zatražiti sjednicu u vezi sa stanjem u pravosuđu i funkcioniranjem pravne države.

Kao zastupnici, najmanje što možemo učiniti, je ohrabriti sve institucije koje se time bave da istraže sve činjenice i da se slijedom toga primjenjuje zakon, rekao je zastupnik, zauzimajući se i za formiranje saborskog istražnog povjerenstva oko „cijelog skandala“.

Anja Šimpraga (SDSS) izvijestila je kako su u utorak osvanule poruke mržnje i ustaško znakovlje na srušenom spomeniku na brdu Spas iznad Knina.

Taj spomenik, betonski obelisk podignut 1969. u slavu na poginule u bitci za oslobađanje Knina, visok je bio 25 metara, no stropoštao se na tlo u godinama nakon 1995., kada je organizirano miniran, rekla je zastupnica i najavila da će Grad slučaj prijaviti nadležnoj policijskoj postaji. Spomenik će se očistiti, no ostaje spoznaja da nove generacije nismo uspjeli naučiti o pravim vrijednostima i poštovanju, rekla je Šimpraga i poručila da se kao društvo „moramo zabrinuti zbog sve prisutnijeg rasističkog i netolerantnog govora mržnje u javnom diskursu, usmjerenog prije svega prema Srbima, LGBT populaciji i Romima“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:40