StoryEditor
BJEGUNAC

MAMIĆ OTVORIO DUŠU BiH MEDIJIMA, PROGOVORIO O VEZAMA S POLITIČARIMA 'Podržavao sam HDZ. Bio sam utjecajan, molili su me da dođem na njihove skupove'

 
 Duje Klaric / CROPIX

Dan poslije presude u Osijeku u kojoj je Zdravko Mamić dobio zatvorsku kaznu od šest godina i šest mjeseci, dao je intervju za portal Klix.ba. Govorio je o presudi, danima koji dolaze, svojoj, ali i Dinamovoj budućnosti.

Ispričao je kako postoje dva razloga zbog kojih je s trona kralja hrvatskog nogometa došao do hercegovačkog krša.

- Prvo, ja se nisam bavio politikom, niti sam bio član ijedne stranke, ali sam podržavao HDZ. Kako sam imao utjecaja, HDZ je od toga imao velike koristi i time se ta stranka ponosila. Uvijek su me molili da dođem na njihova okupljanja i za aktivnosti prilikom dolaska na vlast. Jednom sam tako u Bruxellesu upoznao današnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i odmah sam joj rekao: Vi morate biti nova hrvatska predsjednica. Ona se nasmijala", prisjetio se.

Kaže da je po povratku u Zagreb počeo lobirati za nju, ali da ju tadašnja struktura nije željela.

- Moj prijatelj Karamarko nije ju želio, htio je neke druge. Nakon nekog vremena ipak je pristao. Kolinda je tada imala samo nekoliko ljudi, jedan od njih sam bio ja. Nije ona postala predsjednica zahvaljujući Mamiću, nego svojim kvalitetama i šarmom. Krenula je popularnošću iz podruma, a porazila je čovjeka koji je imao sedamdeset posto podrške prema istraživanjima, ispričao je.

Mamić kaže kako mu je oporba to uzela za zlo, najviše SDP, i nikako mu to nisu uspjeli oprostiti.

- Kako se Kolinda pretvarala u ozbiljnog kandidata, tako su meni dolazili emisari s ljevice i govorili mi da se maknem, da će mi napraviti porezne probleme. Smatrao sam i dan danas smatram da sam uvijek radio pošteno i čestito, da nikad nisam prekršio nijedan zakon. Nakon što je Grabar-Kitarović postala predsjednica, Karamarko je i dalje bio predsjednik HDZ-a, došli su parlamentarni izbori i onda su me strpali u zatvor, izjavio je.

Za Klix.ba je rekao kako je prva optužnica pala, pa su onda išli na drugu i da je njegov problem politika.

- Takva dešavanja su se sjajno povezala s političarima koji su simpatizeri Hajduka, koji su se htjeli dodvoriti navijačima splitskog kluba i građanima Dalmacije. Stotonizirajući mene, željeli su dobiti glasove. Tu je počeo žrvanj, većina SDP-ovih ministara su bili Dalmatinci i navijači Hajduka, optužio je Mamić.

Tako je, kaže, krenuo proces i onda se samo nastavilo mljevenje njega i Dinama, što traje šest ili sedam godina. Prisjetio se kako je predsjednik Ivo Josipović rekao da u hrvatskom nogometu postoji mafija i ministra Jovanovića koji je najavljivao "isušivanje močvare".

- Interesi politike su se spojili. Počeo je SDP, a na kraju je završio HDZ. Drugi razlog je frustracija navijača Hajduka, onih koji su moćni. Smatrali su da samo mojom eliminacijom mogu odagnati svoje sportske neuspjehe. Prava istina je da je Dinamo osvajao titule, jer je imao najbolju omladinsku školu, okupljao najtalentiranije mlade igrače i dovodio perfektne strance. Nije razlog što je Dinamo bio protežiran i što mu je neko poklanjao pobjede, kazao je.

Kaže da je danas više zabrinut za Dinamo, nego za sebe osobno. Nije zabrinut zbog toga što klub nema sposobnog kadra, već što je on mogao na svoje ime dobiti kredit ili završiti posao koji sada nije siguran da neko drugi može završiti.

- Ako Dinamo upadne u krizu neće upasti u neku malu, Dinamo će nestati. Klub koji tri mjeseca ne isplaćuje plaću, lako završi danas u petom rangu. Ljudi koji su dozvolili ovo što se dešava ni ne znaju šta čine. Dinamo zapošljava 280 ljudi. Možete zamisliti koja je to količina novca, mi smo u državnu blagajnu uplaćivali pedesetak milijuna kuna", kaže Mamić i napominje da očekuje kratkoročno i bolji Dinamo.

Kaže da će prvo pričekati rješenje koje je jučer samo djelomično čuo i koje je za njega bilo katastrofalno.

- Ono je bio prijeki sud. Baš me zanima što piše u obrazloženju i shodno tome ću uložiti žalbu i čekati odluku Vrhovnog suda ovdje u Bosni i Hercegovini. Čitam i slušam da to može potrajati od šest mjeseci do dvije godine, činjenica je da ću to vrijeme biti u Bosni i Hercegovini, naravno, imam i neke druge postupke u Hrvatskoj, što ću odrađivati preko branitelja", kazao je.

Kaže i da ga nitko od policije nije kontaktirao, ali da misli da je pod stalnim nadzorom tajnih službi i da ih je prepoznao u sadašnjem okruženju.

- Ono što je sigurno je da ću ostati ovdje u Međugorju, točnije u BiH. Želja mi je da budem stalno u Međugorju, a i nemam kamo odavde. Sad se ne bavim trenutno mišlju koji su moji sljedeći koraci, izjavio je Zdravko Mamić te dodao da je prije dvije godine pokrenuo proces dobivanja državljanstva BiH.

Rekao je i da ne pomišlja na izdržavanje zatvorske kazne, da vjeruje da će se sve okrenuti.

- O tome ću razmišljati kad i ako bude, to se lako može promijeniti. Tko zna u kakvom će stanju biti Hrvatska i BiH za nekoliko godina. Vidjet ćemo, bilo bi pretenciozno da sada kažem. Bilo bi u afektu da kažem neću se vratiti, ja ću ostati u BiH, ali nije isključeno. Ne vidim se nikad u hrvatskom zatvoru, danas se vidim u bosanskohercegovačkom zatvoru. Jako sam ranjen, jako sam povrijeđen, ali vjerujem da će ta presuda pasti, u krajnjem smislu na Sudu za ljudska prava, izjavio je.

Ipak, kaže da vjeruje da će se vratiti u Hrvatsku, vjeruje da će dobiti priliku za ponovno suđenje, do tada je u Bosni i Hercegovini. Vrijeme će kratiti druženjem s prijateljima. Mamić nema planova da se angažira u nekom klubu, ali da će sigurno ići na utakmice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2020 05:51