VELEBNO ZDANJE NA TUŠKANCU

Mamić prodao svoju luksuznu vilu: Otkriveno što je učinio s milijunima i tko ju je kupio!

Inače, na Mamićevoj vili donedavno je bio upisan Korać, koji je vlasnik lanca kladionica u BiH

Zdravko Mamić i vila na Tuškancu

 Cropix/

Zdravko Mamić, odnosno njegova supruga Marina Mamić, krajem prošle godine prodao je obiteljsku vilu na zagrebačkom Tuškancu za 6 milijuna eura i time podmirio svoj dug poduzetniku Renatu Koraću od 44,5 milijuna kuna, koje je posudio kako bi državi platio potraživanje.

Vilu je kupila Linda Ćorić, supruga tajanstvenog poduzetnika Danka Ćorića, jednog od najimućnijih Hrvata i osnivača lanca kladionica SuperSport, i to za 6 milijuna eura, kako stoji u kupoprodajnom ugovoru sklopljenom krajem studenog prošle godine. Iz ugovora je vidljivo da je dio novca, 407.500 eura otišlo na namirenje kredita iz 2015., a ostalo za podmirenje duga poduzetniku Koraću, koji je imao upisanu tražbinu od 6 milijuna eura. Korać nam je potvrdio da mu je Mamić podmirio potraživanje te da više nije upisan ni na vili, ni na stanovima na Cvjetnom trgu koji glase na Marinu Mamić.

image

Vila Zdravka Mamića na Tuškancu

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

A tko su novi vlasnici vile?

Danko Ćorić, osnivač SuperSporta, slovi za jednog od najimućnijih Hrvata i najtajanstvenijih poduzetnika - ne postoji, naime, nijedna njegova fotografija. Ćorić je podrijetlom iz Širokog Brijega, a milijune je zaradio na prodaji lanca kladionica, koje je potom sa suprugom odlučio investirati, među ostalim i u zagrebačke nekretnine. Za 135 milijuna kuna ljetos je od Josipa Kordića kupio jednu od ljepših vila na Tuškancu, a preuzeo je i dubrovački hotel Maestral.

Stanovi u Cvjetnom

Nekadašnja Kordićeva vila koju su Ćorići kupili nalazi se na Tuškancu 100, a radi se o imanju od 33.247 četvornih metara s dvije kuće, garažom, stambenom zgradom s garažom, spremištem za poljoprivrednu mehanizaciju, gostinskom kućom i teniskim igralištem. Vila je zaštićeni spomenik kulture. Kao njezina vlasnica navedena je Ćorićeva supruga. Pola kilometra sjeverno od te vile još je jedna nekretnina Ćorićevih, otkrio je portal Telegram, i to na Naumovcu. Riječ je o kući površine 157 četvornih metara s dvorištem od 695 kvadrata. Ćorićevi su je kupili 2021. Posjeduju i jednu vilu na Krležinu Gvozdu, a kupili su je 2014., pisao je portal. Vlasnici su i nekoliko zagrebačkih stanova, u Svetoj Nedelji imaju dvije kuće, a u Zadru stan i četiri stambene zgrade.

Inače, na Mamićevoj vili donedavno je bio upisan Korać, koji je vlasnik lanca kladionica u BiH, a bio je upisan kao fiducijarni vlasnik vile i dvaju luksuznih stanova na Cvjetnom trgu. No, radilo se o uvjetnom vlasništvu na temelju sporazuma o posudbi 6 milijuna eura te poduzetnik Korać nije bio zainteresiran za preuzimanje nekretnina. Nekadašnja obiteljska kuća Mamićevih sastoji se od, kako stoji u zemljišnim knjigama, zgrade, garaže i dvorišta te se prostire na 1489 četvornih metara, a sama kuća, prema ugovoru, ima 330 četvornih metara.

Isti upis bio je proveden i nad elitnim stanom na Cvjetnom trgu, na drugom katu zgrade koju su gradile tvrtke Tomislava Horvatinčića. Stan se, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, sastoji od pet prostorija, i to hodnika, kupaonice, kuhinje, dnevnog boravka/blagovaonice i sobe te terase i uređene zelene površine. Uz to idu dva garažna mjesta.

Podsjetimo, Mamiću se na teret stavljala šteta od 52 milijuna kuna. Država mu je 7,5 milijuna kuna bila oduzela na teret jamstva koje je svojedobno uplatio za ukidanje istražnog zatvora, da bi mu ga USKOK, nakon što mu je jamstvo vraćeno, također blokirao. Mamiću je do podmirenja duga od 52 milijuna kuna nedostajalo još 44,5 milijuna. Da dug nije podmiren, država bi ubrzo počela provoditi ovrhe nad njegovom blokiranom imovinom, nekretninama i jahtom.

Prijatelj političara

Međutim, 21. srpnja Mamićeva supruga Marina je na račun države uplatila preostalih 44,5 milijuna kuna te tako podmirila dug. Također, s Državnim odvjetništvom sklopljen je sporazum da se taj novac Mamiću, ako bi Ustavni sud i ukinuo pravomoćnu presudu protiv njega, ne vraća tijekom ponovljenog postupka, nego će se čekati pravomoćni ishod tog, eventualno ponovljenog postupka. Poseban upitnik stajao je nad porijeklom novca kojim je Mamić vratio dug. Govorilo se o tome da je dignuo kredit, ali je Mamiću novac posudio Korać. Mamićeva supruga, kad je uplaćivala toliki iznos, morala je predočiti njegov izvor te je na osnovi te informacije hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca provjeravao njegovo porijeklo kako bi se otklonile sumnje da je Korać poslužio samo kao paravan za uplatu. Provjere koje je Hrvatska zatražila od BiH pokazale su da je Korać doista u posjedu tolike svote gotovine (oko 6 milijuna eura) te da je tak novac dao Mamiću.

Korać je vlasnik Premier World Sporta, kladioničarske tvrtke iz Čitluka u BiH. Aktivan je bio i u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, a njegov je profil na Facebooku pun fotografija s osobama iz javnog života poput Thompsona, Zdravka Dalića, Milijana Brkića… Korać i u Hrvatskoj razvija biznis te ima niz tvrtki koje se bave nekretninskim, građevinskim i trgovačkim poslovima, pa i turizmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:24