KRAJ SUDSKE PRIČE

MAMIĆ PROGLAŠEN KRIVIM ZA KLEVETU 128.310 kuna kazne zbog uvreda odvjetniku Da Silve

Izvršni predsjednik Dinama priznao je na jednom od prošlih ročišta sve do jedne izrečene riječi
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Zdravko Mamić nepravomoćnom presudom na općinskom kaznenom sudu u Zagrebu proglašen je krivim za kazneno djelo protiv časti i ugleda klevetom, na štetu Ivice Crnića. Kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 350 dnevnih dohodaka, odnosno sa 128.310 kuna, koje je dužan platiti u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude. U slučaju da odbije plaćanje, biti će prisiljen platiti izrečenu kaznu putem ovlaštene institucije, a ako to bude nemoguće, sankcionirat će se radom za opće dobro, a u slučaju i da tu odredbu ne bude moguće realizirati, biti će primoran na služenje zatvorske kazne.

Sud je utvrdio da je Mamićevo postupanje bilo isključivo u cilju omalovažavanja i da se naškodi časti i ugledu odvjetnika Eduarda Da Silve. Sutkinja je mišljenja da nema opravdanja stavka u kojoj je Mamić rekao da je postupao u afektu radi zaštite interesa njega i obitelji.

- Nema opravdanja za takve riječi odvjetniku osobe s kojom se spori u postupku, to je bilo preneseno u svim medijima, ta bujica uvreda izrečena na račun Ivice Crnića bila je nezaustavljiva, i na Mamića jednostavno nitko toga trenutka nije mogao djelovati da ga se zaustavi u verbalnom napadu. To je bio osobni napad, a ne afekt, tijekom postupka kojem se tada približno još uvijek nije nazirao kraj. Ispad je bio nepotreban i neutemeljen, izrekao je grube riječi, i nema osobe kojoj te riječi, bez obzira na značaj, je li javna ili privatna, ne bi bile uvredljive, jer riječi poput 'ti si monstrum, miš, kreten' za svaku osobu predstavljaju uvredu, pojasnila je sutkinja obrazlažući presudu, i sama šokirana kako je Crnića, koji ima 40 godina radnog staža, Mamić uvrijedio izrekom 'ti si tatin sin,' jer je Crnić sin suca Vrhovnog suda.

Od maksimalne moguće novčane izrečene kazne, koja bi iznosila 500 dohodaka, Mamiću je izrečeno 350, jer mu je kao olakotna okolnost uzeto u obzir pokušaj mirenja i isprika, dok mu je kao otegotno, prilikom izračuna visine kazne, ukalkulirala njegov recidiv.

Osim toga, visina kazne bazirala se i na Mamićevim mjesečnim prihodima, koji su prema njegovom iskazu i dopisu Fine, 11.000 kuna, odnosno dnevni dohodak mu ne prelazi 366 kuna.

- Visinom kazne sam nezadovoljan, rekao je Crnić.

- Treba uzeti u obzir da to Mamiću nije prvi puta, u javnosti je poznat po neprimjerenim istupima, i šteta što je sutkinja uzela u obzir njegove formalne prihode, ali ne i imovinu poput luksuzne kuće na Tuškancu od 300 metara kvadratnih i 1000 kvadrata zemljišta, što ukazuje njegove prave imovinske prilike. Žalosti me i ponašanje FIFA-e, HNS-a i Dinama koji su do sada bezbroj puta slušali njegove prostačke izjave, i nikada niti u jednom slučaju nitko nije reagirao, a riječ je o čovjeku koji je visoki sportski dužnosnik. Ovakva presuda je poziv imućnim ljudima: 'vrijeđajte i ne bojte se zakona,' rekao je Crnić.

Podsjetimo, izvršni predsjednik Dinama priznao je na jednom od prošlih ročišta sve do jedne izrečene riječi te objasnio da mu nije bila namjera nikoga uvrijediti.

EDUARDOV ODVJETNIK 'Mamić me pred kolegama i sucem divljački vrijeđao'

Tvrdio da je sudska rasprava s Eduardom da Silvom za njega bila od emotivne važnosti te da je s nogometašem bilo nemoguće išta dogovoriti jer je između njih stajao Crnić, koji je komunicirao gestama.

Na kraju se tijekom suđenja za lihvarske ugovore više nije mogao kontrolirati pa je verbalno “častio” Crnića: “Što mucaš, lažove? Ti si monstrum. Ti si spletkaroš, nisi više tatin sin, nego običan miš i monstrum. Izgledaš kao da si s placa došao! Ideš mi na k...., kretenu.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 18:25