ISTRAŽITELJI SSOPP-A

MAMIĆE PRIJAVILI LALOVČEVI INSPEKTORI Posebni odjel Ministarstva financija obučila je moćna američka porezna služba

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Od ove godine u sklopu Porezne uprave djeluje i novi odjel - Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara (SSOPP) - koji je ustrojen prema uzoru američke Internal Revenue Service (IRS).

Američki stručnjaci sudjelovali su u obuci svojih hrvatskih kolega, koji ipak imaju nešto manje ovlasti. Hrvatski porezni istražitelji SSOPP-a, na primjer, ne mogu biti naoružani i ne mogu samostalno obavljati uhićenja. Za operativno provođenje represivnih akcija oslanjaju se na postojeća pravosudna tijela - policiju, DORH i USKOK.

U obuci 26 djelatnika SSOPP-a su, osim američkih predstavnika IRS-a, sudjelovali i porezni istražitelji iz Nizozemske i njemačke savezne pokrajine Bavarske.

Očekivanja od novog odjela Ministarstva financija bila su velika - neslužbene procjene govorile su kako će u 2015. godini doprinjeti punjenju državne blagajne s 300 do 500 milijuna kuna.

Porezna istraga braće Mamić i bivšeg direktora GNK Dinama Damira Vrbanovića prvi je veliki i javnosti poznat slučaj s kojim se SSOPP uhvatio u koštac. Na temelju kaznene prijave koju su djelatnici SSOPP-a podnijeli USKOK-u, danas su djelatnici PNUSKOK-a i USKOK-a ušli u privatne prostorije Zdravka i Zorana Mamića, kao i njihove poslovne prostore i urede GNK Dinamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:20