PROCURILA SNIMKA

Mamićeva ‘jezikova juha‘ Srebriću: ‘Šuker ne može više biti predsjednik. Mijenjajte nešto jer će vas otpuhnuti bura!‘

Mamićeve izjave same za sebe dovoljno govore o odnosima u hrvatskom nogometu
Zdravko Mamić
 Ante Cizmic/Cropix

Izborna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza održat će se 29. srpnja, a tri dana uoči odluke o nasljedniku Davora Šukera u javnost su procurile audio snimke razgovora Zdravka Mamića s nekim članovima HNS-a.

Kako javlja Dnevnik Nove TV, Mamić na snimci otvoreno kritizira postupanje nogometnih sudaca na jednoj od utakmica u kojoj je, prema njemu, Dinamo bio oštećen. Mamić potom iskazuje nezadovoljstvo vodstvom HNS-a, a onda i jasno govori da Šuker više ne bi trebao biti predsjednik.

- Počnite mijenjati odnos u Savezu, Šuker ne može bit više predsjednik. Šuker ne može bit više predsjednik - završena priča. I to je nedopustivo.

U tom filmu više Zdravko ne sudjeluje i ja rastem iz dana u dan. I ja rastem, dolaze pametni i s iskustvom i tako dalje, prema tome, prema tome, neću dozvolit da ono što ste vi stvarali, što sam ja stvarao, što su drugi stvarali da klošari okrutni rasturaju. Dobro znate o čemu ja pričam!

'Sine moj'

Prema tome, to je poziv, gospodo, mijenjajte nešto, poduzimajte, jer će vas otpuhnut bura!, dio je snimke koji je objavio Dnevnik Nove TV, a Mamićeve izjave same za sebe dovoljno govore o odnosima u hrvatskom nogometu.

Citirane Mamićeve izjave izrečene su u razgovoru s višim savjetnikom predsjednika HNS-a Zorislavom Srebrićem.

- Jedino uporište gdje ja znam da uvijek mogu bez obzira kakav sam i što sam napravio, Zdravko, moj Zdravko. Znam da mi neće okrenut leđa, znam, poručuje Srebrić u razgovoru.

- Nikad u životu, ali nikad u životu, odgovara mu Mamić, a Srebrić kratko nastavlja: "Sine moj".

Snimka otkriva da Mamić ne prelazi ni preko nedosuđenog penala za Dinamo u studenom prošle godine u susretu s Osijekom.

- Ja sam prepoznao prvo u Osijeku, kad onaj četvrti najbolji sudac, onaj splitski, kako se zove?, rekao je Mamić.

- Strukan, da, navodi Srebrić.

- Kad ne dosudi penal za Dinamo i čak kad ga zove onaj iz VAR sobe on odbije ić' gledat, razumijete? Šta ovaj radi, razumijete, jer je nemoguće da taj dečko koji je čak sklon Dinamu..., navodi Mamić.

'Tu sam gdje jesam, a oni me je*u'

- Da, da!, odobrava mu Srebrić.

- Da ovako ovaj, razbojnički ide gledati da ne sudi, on nema tamo šta gledati, ali on čak ide gledati razbojnički, ne, ne, ne, ne sudi, razumijete, nastavlja Mamić.

Mamić tu ne staje: - Ja sam previše iskusan da ne bi vidio da (...), jer ovo je rukopis, ne nogometnih djelatnika. Nego nogometni djelatnici koji imaju pištolj na sljepoočnici i izvršavaju mafijaške naredbe.

- Ja sam već rekao kome je trebalo onda ćete svi otić', ja ću ih sve smijeniti, jedino ćete vi imati posla i u Savezu i u Dinamu, poručuje Mamić.

- Čestitam, znaš, mudrost je mudrosti da to kad se nešto napravi da se uvijek napravi fino, elegantno - u rukavicama, rekao je Srebrić.

- Ali ne možete, je gospon Zorko, ne možete, ja sam tu gdje jesam, a oni me j***. Ja sam upozoravao ljude da se to dešava, ali nitko ništa ne radi, nego nego... ali kasno je, znate, kasno je kad si ti u provaliji..., nastavlja Mamić.

Susreti u BiH

Ne samo da se čuju s Mamićem, nego ga žele i vidjeti u BiH, javlja Dnevnik Nove TV. Tijekom razgovora, u društvu Srebrića je bio i bivši izvršni direktor Damir Vrbanović s kojim dijeli optuženičku klupu.

- Zovem te zato jer ću se jedan od sljedećih dana spustit do tebe dolje. Evo, tako da ti kažem. Dobro. Jednim ili dvoje, troje ljudi spustit do tebe na jedan fini riblji ručak. Mirno spavaj, sve u redu, ajde, čujemo se, poručuje mu u telefonskom razgovoru.

'Mamić ne vuče konce'

Srebrić te pozive ni ne negira i kaže da su analizirali utakmice. Uvjerava da Mamić preko njega nije mogao kadrovirati u HNS-u jer nije član upravljačkih ili izvršnih tijela.

- U pravilu ja njega pozovem, ništa on mene ne zove, niti bi u smislu nekih posebnih instrukcija, a kamoli zahtjeva, to decidirano mogu reći da nije bilo nikakvih zahtjeva, kaže Srebrić.

Marijan Kustić, jedini kandidat za Šukerovog nasljednika, za kontakte s Mamićem, uvjerava, nije znao. I nekoliko dana do skupštine HNS-a - ne želi ulaziti u njihovu pozadinu.

- Zna se koja tijela odlučuju o čemu, definitivno ne bih htio komentirati ima li netko ili nema utjecaja, rezultati se vide, poručuje Kustić, izvršni direktor HNS-a i ponavlja da Mamić ne vuče konce iz BiH.

Bivši šef Komisije nogometnih sudaca Ante Kulušić zaklinje se da Mamić nije imao svoje prste kod suđenja pojedinih domaćih utakmica, kao i odabir sudaca. Isto tvrdi i Bruno Marić, nedavno imenovan na tu funkciju.

- Nikad nije bio pritiska od strane gospodina Mamića, nikad, to su bajke, manipulacije, priče, nešto s čim se ja nisam susreo na taj način. Sve što u suđenju u Hrvatskoj ne bude dobro, ja ću biti kriv, jer ja sam odgovoran, dali su mi otvorene ruke, rekao je predsjednik Komisije nogometnih sudaca Bruno Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:26