DOZNAJEMO

Manevar kontroverznog načelnika: Podnio ostavku kako bi izašao iz istražnog zatvora

Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac, u zatvoru je već mjesec i pol dana

Zlatko Pinjuh

 Vlado Kos/Cropix

Zlatko Pinjuh, načelnik Općine Čeminac u petak je, iz osječkog istražnog zatvora u kojem se nalazi od 29. travnja, poslao pisanu ostavku na dužnost načelnika.

Potvrdio nam je to njegov odvjetnik Hrvoje Grubeša. Nakon mjesec i pol dana zatvora Pinjuh je očito odlučio prekinuti tu svoju agoniju ostavkom, koja se nametala kao jedino rješenje za izlazak iz istražnog zatvora u kojem se nalazi zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela za koje je USKOK protiv njega pokrenuo istragu u travnju ove godine.

image

Zgrada stare općine.

Vlado Kos/Cropix

Podsjetimo, Pinjuh je prvoosumnjičeni u istrazi da je na nezakonit način osigurao subvencioniranje stambenih kredita od strane Općine, između ostalih, za sebe, svoje sinove i svojtu kao i još neka kaznena djela kojima je Općini, sumnja USKOK, učinjena šteta od 426.000 kuna. Tom istragom, osim Pinjuha osumnjičeni su njegovi sinovi Marko i Ivan, njegova nevjenčana supruga Mirta Dorić te ravnateljica Dječjeg vrtića Ivančica u Čemincu Valentina Lovrić, inače zaručnica sina M. Dorić.

image

Policijski pretres i privođenje obitelji Pinjuh (arhiva)

Vlado Kos/Cropix

Ova istraga naslanja se na već podignutu optužnicu iz prosinca 2020. godine protiv Pinjuha i njegovih sinova Marka i Ivana, kao i predsjednika Općinskog vijeća Čeminca Marija Kralja, te Josipa Crnčana, višeg referenta u Općini i Marka Drmića, tadašnjeg direktora općinske tvrtke Komunalno. Drmić je, inače, sin M. Dorić, a Crnčan joj je nećak. Ta optužnica, u kojoj se navodi da su Općina i komunalno poduzeće na sličan ili identičan način oštećeni za ukupno 259.000 kuna još nije potvrđena.

Aktualna kaznena prijava protiv Pinjuha je podignuta 22. travnja, ali prvi pokušaj USKOK-a da ga smjesti u istražni zatvor nije prošao, jer je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odbio zahtjev, a Pinjuhu je odredio mjere opreza, između ostalog i zabranu približavanja svjedocima na manje od 50 metara.

Kako su dvije svjedokinje ujedno i zaposlenice Općine, Pinjuh ih je odmah premjestio u drugu, staru, zgradu Općine i tako riješio problem približavanja, jer je on tako mogao nesmetano dolaziti u novu zgradu Općine. Ubrzo je učinio i korak više, pa je jednu od njih, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela razriješio dužnosti, smatrajući da je, kako nam je rekao, "iskoristila svoj položaj da bi napakirala i podmetnula načelniku Općine Čeminac tobožnje činjenje kaznenih djela, a kako bi se očito zadovoljila bolesna ambicija.

I ne samo to, nego je svjesno i namjerno obmanula i USKOK u svojim iskazivanjima te im selektivno dostavljala dokumentaciju s čime se postigao cilj da se obitelj Pinjuh ponovno izlaže nekakvim sumnjama u počinjenje kaznenih djela o čemu ne postoji nijedan dokaz." Dva dana nakon tog poteza Pinjuh je ipak završio u istražnom zatvoru, jer je izvanraspravno vijeće osječkog suda, odlučujući o žalbi tužitelja, preinačilo odluku suca istrage te mu odredilo jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te opasnosti od utjecaja na svjedoke.

image

Hrvoje Grubeša, odvjetnik.

Vlado Kos/Cropix

Pinjuh je iz zatvora poslao i pismo mještanima Općine Čeminac u kojima ih je pozvao da strpljenje, istaknuvši naravno kako su sve optužbe i sumnje protiv njega neutemeljene, a ono je podijeljeno svim kućanstvima. Također, i iz zatvora je nastavio upravljati Općinom i kadrovirati, pa je tako 20. svibnja, iz zatvora donio novi Pravilnik o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Čeminac kojim je ukinuto šest radnih mjesta, među kojima i dva na kojima su sve do tada bile zaposlene dvije osobe.

Produljenje istražnog zatvora na još 60 dana određeno mu je 27. svibnja, a žalba koju je njegov odvjetnik Grubeša podnio na takvo rješenje je odbijena, pa je Pinjuhu prijetilo da u zatvoru ostane jako dugo, jer mu je on određen isključivo po osnovi opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je i obrazloženo u sudskom rješenju, gdje stoji kako ''i nadalje postoje osobite okolnosti koje upućuju da bi okrivljeni boravkom na slobodi mogao ponoviti isto ili slično kazneno djelo, jer utvrđene okolnosti ukazuju da je obilježja kaznenih djela činio u duljem vremenskom razdoblju i to od mjeseca studenog 2019. do pokretanja ovog kaznenog postupka.''

image

Zlatko Pinjuh

Vlado Kos/Cropix

Kako su u međuvremenu svi svjedoci ispitani, taj razlog je prestao vrijediti. Pinjuh je sada odlučio presjeći tu situaciju podnošenjem ostavke, koja je, kako prema riječima njegova odvjetnika, predana sucu istrage Županijskog suda u Osijeku, koji će je potom proslijediti Općini Čeminac, a oni dalje Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Sve su to preduvjeti za podnošenje zahtjeva sudu za puštanje Pinjuha iz istražnog zatvora, jer će ostavkom prestati vrijediti i posljednji razlog za njegovo zatvaranje. Za mještane Općine Čeminac to, pak, znači da će uskoro na izvanredne izbore za načelnika Općine, kojom će do tada upravljati povjerenik kojeg odredi Vlada RH.

S obzirom na dosadašnja iskustva prijevremeni izbori mogli bi biti održani u rujnu. Pinjuh je na izborima za načelnika, inače, do sada tri puta uvjerljivo pobjeđivao i to u prvom krugu, kao i njegove liste za Općinsko vijeće.

Prvo, u dva navrata, kao kandidat HDZ-a, a prošle godine, unatoč aferama i već podignutoj prvoj optužnici, i sa svojom Hrvatskom narodnom listom, kada je u prvom krugu 'potukao' HDZ-ovog kandidata. Poznavajući ga, gotovo sigurno će se kandidirati i na predstojećem prijevremenim izborima, a tada će biti zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti ponoviti rezultate s prethodnih triju izbora.

image

Pinjuhov predizborni plakat.

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:10