ŠIŠLJAGIĆ KAO NEZAVISNI KANDIDAT

Manipulacijama u vrhu vlasti HDZ želi spriječiti naš izlazak na izbore

 Vlado Kos/CROPIX

Vladimir Šišljagić ide po treći mandat župana osječko-baranjskog. Iako se smatra legitimnim predsjednikom HDSSB-a, Šišljagić i njegovi suradnici na lokalne izbore u svibnju izlaze kao nezavisni kandidati pod imenom i sloganom “Snaga Slavonije i Baranje”. Kandidaturu je objavio prije nego što se Ministarstvo uprave očitovalo o tome tko je predsjednik HDSSB-a: on ili Dragan Vulin.

Zašto na izbore idete kao nezavisni kandidat, a ne kao kandidat HDSSB-a čijim se predsjednikom smatrate?

- To je u ovom trenutku jedino moguće rješenje. Očito je da Ministarstvo uprave nema namjeru donijeti odluku u razumnom roku i da je na djelu šutnja administracije. Kada uzmemo u obzir da se u cijelu tu igru oko priznavanja stranačkog sabora umiješao i HDZ, da gospodin Andrej Plenković kao predsjednik stranke i premijer šalje svog izaslanika na nelegitimni i nestatutarni sabor Dragana Vulina te, kao da ni to nije bilo dovoljno, premijer još i osobno čestita “dragom Draganu”, više je nego jasno da je riječ o političkoj igri.

S kojim ciljem?

- Cilj je razvodniti lokalnu političku scenu tako da se sve do izbora ne daje legitimitet. U takvoj situaciji ne možemo čekati rješenje do izbora na koje želimo izaći i zato idemo kao nezavisni kandidati s nezavisnim listama. Želimo spriječiti da se političkim manipulacijama s najviše državne razine onemogući naš izlazak na izbore. Da smo išli kao HDSSB, to bi bilo zbunjujuće za birače jer bismo imali dva HDSSB-a, ali to ne znači da se HDSSB-a odričemo. Ako se nekim čudom to riješi prije izbora, onda ćemo ići kao HDSSB.

Zašto bi HDZ u ovom sukobu stao na stranu Vulina i Branimira Glavaša?

- To je pitanje za HDZ, ali da je odugovlačenje na djelu, potvrđuje i to što u Hrvatskom saboru još nisu poništili svoju nezakonitu odluku kojom su Josipa Salapića imenovali Glavaševim zamjenikom, iako Salapić to ne može biti. Svi znaju da on tamo nezakonito sjedi i diže ruku, ali to se tolerira. Čiju stranu vladajući drže, potvrđuje i to što je Salapić uletio u vladajuću koaliciju u Saboru.

Mislite li da HDZ na ovaj način želi poentirati na izborima jer postoji realna šansa Vulinove kandidature za župana, čime bi se glasovi mogli disperzirati u korist HDZ-ova kandidata Ivana Anušića?

- Racionalno razmišljanje ukazuje na takvu varijantu pa bi se mogao izvesti i takav zaključak. No, to je pretpostavka. Međutim, HDZ mora voditi računa o pravnoj državi i zakonitosti postupaka, a na ovim primjerima je očito da nije tako.

Najviše prozivate HDZ, no Ministarstvo uprave vodi Mostov Ivan Kovačić. Koji je njihov interes da vas miniraju?

- Ne upirem ja samo u HDZ, ali činjenica je da su oni vodeća stranka vladajuće koalicije. Točno je da Most vodi Ministarstvo uprave, i to s njima je pomalo smiješno jer se zaklinju na pravnu državu i prisežu na poštenje, a u jednoj ovakvoj stvari Mostov ministar se povlači i oglušuje. Nije reagirao ni na zloporabu svoje pomoćnice koja je zloupotrijebila pečat Ministarstva za privatno dopisivanje s Vulinom i Glavašem. Što je razlog, ako nisu skrivene namjere da se djeluje u funkciji lokalnih izbora.

U Osijeku se priča da će vas u utrci za župana podržati HNS te da ćete vi zauzvrat podržati kandidaturu za novi mandat aktualnoga osječkoga gradonačelnika Ivana Vrkića. Je li to točno?

- Povod za te priče je županijski proračun koji je oporba podržala jer su ga moji bivši stranački kolege, pristalice Glavaša i Vulina, htjeli srušiti. Nije mi drugo preostalo, nego pronaći drugu većinu, na čemu sam svima zahvalan. Otvoren sam za razgovore i suradnju sa svim političkim strankama, no prije svih računam na koaliciju s narodom.

No, jeste li s HNS-om dogovarali da vas podrže?

- Razgovarao sam sa svima da podrže moju kandidaturu, čak i s HDZ-om. Ali, ne u smislu javne potpore neke stranke, nego sam im rekao da se namjeravam kandidirati i da, s obzirom na učinjeno i suradnju u posljednjih osam godina, očekujem potporu. Kakav će odgovor biti, nemam pojma. Konačnog dogovora još nema, niti smo o njemu razgovarali.

Što je s kandidatom za gradonačelnika Osijeka?

- Volio bih da imamo svoga kandidata. Sigurno idemo s listom za Gradsko vijeće, ali za gradonačelnika ne mogu jamčiti, iako se nadam da ćemo ga imati.

Ako ga ne budete imali, hoćete li podržati Vrkića?

- Ne znam. Treba vidjeti tko će biti kandidati za gradonačelnika. O tome je rano govoriti jer se zasad kandidirala samo Ivana Šojat iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:59