OTVORENO O EU REZOLUCIJI

Manipulira li se konceptom otuđenja roditelja od djeteta? ‘Nemojmo miješati zlostavljanje i nasilje‘

Korajlija je rekla kako se nada da će se pokrenuti stručna rasprava kako bi se unaprijedili svi elementi na dobrobiti i žena i djece
Emisija Otvoreno
 Hrt

Zastupnici u EU izglasali su rezoluciju u kojoj se, među ostalim, osuđuje koncept otuđenja djeteta od roditelja, kao neznanstveni koncept koji se zloupotrebljava na štetu žrtava nasilja. Države članice pozvane su da zabrane korištenje "sindroma otuđenja od roditelja" u sudskim postupcima. Što to mijenja u praksi? Manipulira li se konceptom otuđenja roditelja od djeteta?

O tome su govorili u emisiji Otvoreno, urednka i voditelja Damira Smrtića, Maja Vučić, psiholog i psihoterapuet, dr.sc. Anita Lauri Korajlija, izv. prof., Katedra za zdravstvenu i kliničku psihologiju, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Andreja Bogdan, predsjednica Hrvatske psihološke komore, anonimna majka malodobnog djeteta iz Splita i Nataša Pečarević, odvjetnica, specijalnost obiteljsko pravo, piše HRT.

Lauri Korajlija je rekla kako je izglasavanje ove rezolucije jako važno, zato što se to više ne odnosi o glasu nekolicine majki, već je spoznato kako je to globalni problem.

S obzirom na to da je u pitanju rezolucija, postavilo se pitanje hoće li se primjenjivati, ali Lauri Korajlija je rekla kako se nada da će se pokrenuti stručna rasprava kako bi se unaprijedili svi elementi na dobrobiti i žena i djece.

- Ono što ova rezolucija govori je da se postojeći koncept ne smije koristiti, naglasila je.

Vučić je rekla kako je ova rezolucija za žene, ali ona bi htjela razgovarati o djeci.

- Kada djecu dovedete u instituciju na razgovor ili procjenu oni su prvi u fokusu, govori.

Istaknula je kako se miješa zlostavljanje i nasilje. Otuđenje je emocionalno zlostavljanje, ali u samom otuđenju ne mora biti prisutno nasilje.

- Što se tiče otuđenja to ne mora nužno značiti da se djetetu radi nešto na žao. Šteta se nanosi djetetu tako da se ocrni drugog roditelja, rekla je i dodala da će se dijete kako bi preživjelo uvijek staviti na stranu slabijeg roditelja koji manipulira s njim i on je emocionalni zlostavljač.

- Sam pojam otuđenja nije bilo nešto relevantno pri donošenju presude. Sud kada donosi odluku s kojim će roditeljem dijete stanovati i kako će održavati osobne odnose s roditeljem s kojim ne stanuje, provodi cijeli niz radnji da bio donio odluku, rekla je Pečarević i dodala kako postoje dvije sudske odluke, a to su privremene mjere koje se odnose brzo kako bi se riješila „goruća” situacija te da se konflikt između roditelja ne bi dizao na viši nivo.

- Niti razvod braka, niti prekid partnerskog odnosa nisu u fokusu suda. Odrasli smo ljudi i trebali bismo brinuti da naše dijete zdravo odrasta bez obzira jesmo li mi kao partneri u odnosu ili to više nismo, rekla je i dodala kako sud mora usredotočiti svu svoju pažnju da donese najbolju odluku za dijete, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:29