NEOBIČAN SLUČAJ

Manje je ima, a više košta: Iz Cedevite nestalo 100 grama, ali cijena ostala ista!

Novo veliko pakiranje Cedevite teži 900 grama i od njega se može napraviti 11,5 litara tekućine

Ilustrativna fotografija; desno: cijene Cedevite

 James Hardy/Altopress/Photoalto Via Afp

Ne samo da je u Hrvatsku stigao trend poskupljenja namirnica već su se one iz nekog nepoznatog razloga najednom počele i smanjivati.

Tako nas je nekoliko čitatelja upozorilo na neobični slučaj Hrvatima omiljenog napitka - Cedevite.

Naime, mnogi od njih godinama su kupovali Cedevitu od kilograma koja je zadnje bila koštala 39.99 kuna u Konzumu, no posljednjih dana taj je proizvod s polica polako počeo nestajati, a zamijenilo ga novo pakiranje, naizgled iste veličine, ali u stvarnosti manji.

Točnije, novo veliko pakiranje Cedevite, umjesto tisuću, ima 900 grama, a na njemu piše da je paket, umjesto za 13 litara soka, sada dovoljan za pripremu 11,5 litara tekućine.

Zanimljivo je međutim kako sa smanjenjem proizvoda, koji je sada za deset posto manji, nije došlo do smanjenja cijene.

Dapače, novi paket Cedevite od 900 grama košta isto koliko je koštao i stari paket, dakle 39.99 kuna, ali ga je sad moguće naći po akcijskoj cijeni od 35.99 kuna.

image
Snimio Čitatelj

Istovremeno je Konzum, naprimjer, starom pakiranju od kilograma, iz razloga što izlazi iz asortimana, također smanjio cijenu na 35.99 kuna, no i dalje nema objašnjenja zašto novi proizvod s deset posto manje praha košta isto koliko i stari proizvod sa 100 grama više, prije pojeftinjenja?

"Uobičajeno je da proizvodima koji su na izlasku iz asortimana Konzum ponudi sniženu cijenu pa smo tako napravili i u ovom slučaju. Novo pakiranje Cedevite ponešto je različito od onog starog, no za informacije o cijeni morate se obratiti proizvođaču", kazali su nam u Konzumu, što smo i napravili, no iz Atlantic grupe, koja proizvodi Cedevitu, nažalost, nismo dobili nikakav odgovor.

Kako je vidljivo s fotografija novog proizvoda, on je sada dobio plastični čep te se ponosi inovativnim otvaranjem, no činjenica je da bi mnogi potrošači, umjesto čepa, za istu cijenu radije imali 100 grama praha Cedevite više.

Dapače, čitatelji javljaju kako se u nekim trgovinama s pojavom novog, manjeg pakiranja, dogodilo i povećanje cijene.

Primjerice, tamo gdje je paket Cedevite od kilograma koštao 39.90, sad je dignuto na 42.90 kuna što znači da potrošači za 100 grama manje plaćaju tri kune više.

Doista neobična logika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:10