PODACI TEPSA-e

MANJE OD 40 POSTO STANOVNIŠTVA HRVATSKE PODRŽAVA UVOĐENJE EURA Raste i euroskepticizam: 'Dovoljno je pogledati rezultate izbora za EU parlament'

 
Ilustracija: panorama Zagreba i novčanice eura u krugu
 Haniz Peter Bader / Profimedia, Alamy / Reuters

U našoj zemlji euroskepticizam raste, a manje od 40 posto stanovništva podržava uvođenje eura. To su samo neke od zanimljivosti koje je istaknuo Hrvoje Butković, viši znanstveni suradnik na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), a koje se može čuti i videu koji je u utorak objavljen na web stranici TEPSA-e (Trans European Policy Studies Association).

- Kada govorimo o euroskepticizmu u Hrvatskoj, važni su bili izbori za Europski parlament, koji su održani prošle godine. Na tim izborima je vladajući HDZ, stranka koja je pro-EU, dobila 22,7 posto glasova, što je najgori rezultat te stranke od njezina osnutka prije 30 godina. S druge strane, stranke ekstremne desnice i ljevice, koje nisu za EU, dobile su zajedno 35 posto glasova - objašnjava Butković.

Rezultati tih izbora, pojašnjava on, zapravo bi trebali prilično zabrinuti, jer je očigledno kako u našoj zemlji jača nepovjerenje prema EU. Dio odgovornosti za to svakako leži u postupcima premijera Andreja Plenkovića. Premda Butković smatra kako on zaista daje sve od sebe i uspijeva u provođenju brojnih važnih mjera, činjenica je, dodaje, kako pritom često izostaje opća narodna potpora tim mjerama. Među primjerima za to navodi uvođenje eura.

- Samo 40 posto stanovništva u ovom trenutku podržava uvođenje eura. Također, druge zemlje koje nisu u eurozoni također oklijevaju kad je riječ o uvođenju u ovom trenutku - ističe Butković.

Navodi i još jedan primjer: mirovinsku reformu, koja je provedena početkom prošle godine i koja je rađena po preporukama EU. Reakcije su bile burne, pa se od nekih prijedloga na kraju odustalo.

- Ova dva primjera pokazuju kako u Hrvatskoj rastu tenzije između Vlade i poslovne zajednice, koja podržava EU i nužne reforme, te rastućeg broja građana koji se njihovim idejama protive, u strahu da bi im to moglo donijeti financijske poteškoće - ističe Butković, koji smatra kako Vlada mora osigurati podršku za sve one mjere koje planira provesti, prije nego što krene u njihovu provedbu.

Video koji je objavljen vezan je za novo izdanje knjige koju TEPSA izdaje - "Euroscepticism and the Future of Europe: Views from the Capitals", koju su uredili "Euroscepticism and the Future of Europe: Views from the Capitals". Jedno od poglavlja u toj knjizi bavi se euroskepticizmom u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:48