UTRKA ZA IZBORE

Manje stranke mogle bi odlučiti o Vladi: Bivši asevi vuku glavne poteze, prvi savezi već su sklopljeni

Čini se da je iz svih predizbornih kombinacija ispao samo gradonačelnik Splita Ivica Puljak

Matija Posavec, Filip Zoričić, Davorko Vidović, Radimir Čačić

 Cropix

Političke stranke koje su prema istraživanjima javnog mnijenja daleko ispod izbornog praga od pet posto, nakon izbora mogle bi presuđivati o tome tko će sastaviti iduću Vladu.

U tijeku su vrlo intenzivni razgovori o političkim savezima manjih stranaka pozicioniranih na političkom centru, a glavne poteze vuku nekadašnji politički asovi poput međimurskog župana Matije Posavca, bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića i bivšeg ministra u Vladi Ivice Račana Davorka Vidovića te novije političke zvijezde kao što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Štromar uz HDZ

Zasad je najkonkretniji dogovor postignut za 3. izbornu jedinicu koja obuhvaća Međimurje, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju. Tamo će kao izravna konkurencija SDP-u na izbore izaći Nezavisna platforma Sjever kojoj je na čelu bivši HNS-ovac, župan Posavec. On će biti prvi na listi, na drugome će mjestu biti ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, bivši SDP-ovac, a na listi će biti i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, nekad jedno od istaknutijih imena HNS-a.

Platforma Sjever je liberalno-lijeva politička opcija koja ima realne ambicije osvojiti jedan do dva mandata u političkom centru, što im omogućava komociju za kasnije koalicije s lijevim, ali i umjerenijim desnim opcijama.

Na glasače centra računa i HDZ koji je jako zainteresiran za suradnju sa strankama ili listama koje bi samostalno osvojile mandate i s njima ušle u koaliciju, kao i za "podebljavanje" svojih lista sa zvučnim imenima stranaka iz političkog centra. Tako će u 3. izbornoj jedinici na njihovoj listi zasigurno biti bivši predsjednik HNS-a Predrag Štromar.

Na HDZ-ovim listama na izbore će izaći i HSLS, a Dario Hrebak, predsjednik stranke i gradonačelnik Bjelovara, dogovorio je, kažu upućeni, sigurna dva saborska mandata. HDZ-u je jako zanimljiva suradnja s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem, no čini se da Zoričić nikako ne može donijeti odluku kojom bi svoje političke ambicije stavio u određene okvire te definirao potencijalne partnere. Do prije nekoliko mjeseci Zoričić je ozbiljno razmatrao povratak u HSLS, što bi značilo formiranje stranačke podružnice u Istri i samostalni izlazak na izbore, ali je prošli mjesec od te ideje naglo odustao.

Sječa drveća uz more

Iz više izvora dolaze informacije da je HDZ ozbiljno razgovarao sa Zoričićem te mu ponudio opciju izlaska na izbore na njihovoj listi i mogućnost neizravne suradnje koja bi išla preko HSLS-a. Kao potvrdu te teze naši sugovornici ističu kako HDZ, odnosno Vlada, prati Zoričićeve projekte u Puli, a posebno mu se pomagalo oko realizacije nogometnog igrališta na lokaciji uz samo more koja je vrlo kontroverzna jer se još vodi vlasnički spor nad zemljištem, a Možemo! je upravo objavilo dopis Hrvatskih šuma iz kojeg proizlazi da je gradonačelnik naložio sječu drveća bez njihove dozvole.

Zoričić je na naše upite o razgovorima i suradnji s HDZ-om odgovorio kategoričkim odbijanjem takve mogućnosti.

U akciji povezivanja na centru vrlo su aktivni i Socijaldemokrati, stranka nastala raskolom u saborskom Klubu SDP-a. Sklopili su sporazum s HSS-om, kažu da će ga zasigurno sklopiti s Laburistima, u razgovorima su s Damirom Vanđelićem, a pokušat će dogovoriti i suradnju s Posavcem odnosno njegovom Nezavisnom platformom.

Socijaldemokrati su pokušali ostvariti suradnju i s IDS-om, ali to je već u startu propalo. Davorko Vidović kaže kako je ideja bila da krenu s programskom suradnjom u Saboru, ali "IDS nije bio zainteresiran jer njih zanimaju isključivo dva mandata u idućem sazivu Sabora".

"Nisam siguran da vodstvo IDS-a razumije što radimo", zaključuje Vidović.

Socijaldemokrati će na izbore izaći isticanjem Vidovića kao kandidata za predsjednika Sabora, a bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić fokusiran je na Zagreb gdje je, kaže Vidović, osnovao 79 ogranaka stranke. Kandidirat će se na parlamentarnim izborima, no Bernardićev je fokus na lipanjskim izborima kad će se birati zastupnici u Europskom parlamentu.

Reformisti Radimira Čačića, koji je tradicionalno bio najjači u sjeverozapadnoj Hrvatstkoj, odnosno u 3. izbornoj jedinici, na ove će parlamentarne izbore izaći s novom računicom, u koaliciji s IDS-om, PGS-om i Fokusom.

Nitko s Puljkom

Ova koalicija računa na mandate u dvjema izbornim jedinicama - 8. (Istra, Rijeka i dijelovi Kvarnera), gdje će nositelj liste biti predsjednik IDS-a Dalibor Paus, a PGS-u je osigurano drugo mjesto, a uspjehu se nadaju i u 7. izbornoj jedinici koja obuhvaća Karlovačku županiju, Gorski kotar, ali i dijelove Sisačko-moslavačke županije.

U okvirima ove izborne jedinice sredine su u kojima IDS ima svoje stranačke organizacije, ali i one u kojima, poput Matulja, Viškova, Kastava te Klane, jako dobro kotira PGS. Na Čačićeve Reformiste računa se u dijelovima 7. jedinice u kojima su se zadržali ostaci stranke, a to su Petrinja i Sisak.

Čini se da je iz svih predizbornih kombinacija ispao samo gradonačelnik Splita Ivica Puljak, kojeg su još nedavno "vrbovali" SDP-ovci, ali i liberali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:49