AKCENT

Manjine trebaju ostati u Zastupničkom domu, one nisu uzrok političkih problema u Hrvatskoj

Ne treba velika mudrost za zaključak da aktualni izborni zakon treba mijenjati. Kako i koliko, o tome se može i treba razgovarati
 Ilustracija/Vesna Veselić
Objavljeno: 03. travanj 2021. 11:40

Treba li mijenjati izborno zakonodavstvo u Hrvatskoj, a možda i položaj saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjina, kako je u jučerašnjem izdanju Jutarnjeg lista predložio Ivan Račan? Ovo pitanje je važnije nego što izgleda na prvi pogled jer je već dugo vremena očigledno da aktualno izborno zakonodavstvo treba promjene.

Već je zaboravljeno istraživanje politologa Gorana Čulara prema kojem Hrvatska od početka primjene razmjernog izbornog sustava provodi neustavne parlamentarne izbore, a hrvatski političari i političarke tijekom čitavog tog razdoblja nisu pokazali spremnost da navedene probleme otklone reformom izbornog zakonodavstva. Također, Ustavni sud Republike Hrvatske je još 2010. godine utvrdio da bi ustavnost i zakonitost postojeće podjele na izborne jedinice mogla doći u pitanje i pozvao Sabor da "neodložno" pristupi postupku delimitacije granica izbornih jedinica.

Sve dosadašnje vlade su ignorirale stajalište Ustavnog suda i onda je na nedavnim parlamentarnim izborima, prvi put nejednakost biračkoga prava neposredno utjecala na izglede stranaka za formiranje vlade, jer se pokazalo kako je HDZ osvojio tri mandata više nego što bi da su izborne jedinice bile usklađene. Stoga, ne treba velika mudrost za zaključak da aktualni izborni zakon treba mijenjati. Kako i koliko, o tome se može i treba razgovarati.

Recimo, Čular je pozvao političke stranke na konsenzus te da pristanu na GONG-ov prijedlog u kojem i dalje ostaje 10 izbornih jedinica, a linije izbornih jedinica slijede granice županija. Iznimka bi bili samo Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Sad se javio i Ivan Račan, koji predlaže uspostavu dvodomnog parlamenta, gdje bi u gornjem domu sjedili zastupnici dijaspore, nacionalnih manjina, predstavnici županija, branitelja i drugih društvenih skupina. Račanov prijedlog je zanimljiv, ali Hrvatska je već imala dvodomni Sabor koji se pokazao kao loše rješenje i mjesto uhljebljivanja političara drugog stranačkog ešalona.

Ali važan je dio u kojem član Predsjedništva SDP-a i netko izuzetno blizak Zoranu Milanoviću i manjinske zastupnike "miče" iz Zastupničkog doma Sabora. Još nedavno takvi prijedlozi mogli su se čuti isključivo od desnih pripadnika ovdašnje konzervativne revolucije, kojima su Pupovac&SDSS, kao crvena krpa ispred nosa. Sad nešto slično (ali sigurno bez zlih namjera) sugerira jedan od vodećih socijaldemokratskih političara, što znači da je puno širi krug onih koji smatraju kako političko reprezentiranje nacionalnih manjina treba preurediti.

To je legitimno i legalno razmišljanje, ali držimo da bi takva inicijativa u sadašnjoj situaciji bila kontraproduktivna, a nikako ne bi uspjela. Ponajprije jer za to treba dvotrećinska podrška u Saboru, što je nemoguće. Tako nešto bi podržao Karamarkov HDZ, u kojem je vladalo političko crnilo i otvoren prezir prema srpskim zastupnicima, dok je Plenkovićev u savezu s manjinama, koji ga drže na vlasti. I najvažnije - što god mislili o manjinskim zastupnicima, oni i način kako se biraju niti približno nisu uzrok političkih problema u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:06